- Stressi aiheuttaa paljon unettomuutta varsinkin työssä käyville aikuisille ja opiskelijoille. Joskus unettomuus saa alkunsa stressaavasta elämäntilanteesta ja jatkuu edelleen, vaikka varsinainen stressin aiheuttaja häviäisikin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori ja unitutkija Timo Partonen toteaa.

Unettomuutta on monenlaista. Joidenkin on vaikea nukahtaa illalla, kun taas toiset heräilevät pitkin yötä. Kolmannessa tapauksessa kärsitään loppuyön unettomuudesta eli herätään aamuyöllä, eikä saada enää unenpäästä kiinni.


Auringonvaloa ja melatoniinia

Paljon matkustavilla myös aikaerosta johtuva rasitus voi sotkea unirytmin jopa viideksi vuorokaudeksi. Timo Partosen mukaan siihen voi varautua etukäteen ajastamalla omaa biologista kelloa auringonvalon avulla. Sopeutuminen on tällöin noin kaksi kertaa nopeampaa kuin jos valolle ei altistuta ollenkaan.

Aikaerorasitusta voidaan vähentää myös suun kautta nautittavan yöhormonin eli melatoniinin avulla. Sitä on saatavilla tabletteina ja suihkeena. Melatoniinia suositellaan otettavaksi 5 milligrammaa paikalliseen nukkumaanmenoaikaan neljänä peräkkäisenä vuorokautena aina samaan aikaan illalla ennen puolta yötä.

Lentokoneessa ei saa turvallisuussyistä missään tapauksessa käyttää unilääkkeitä. Unen häiriintymistä voidaan vähentää silmäsuojilla, hyvällä ilmastoinnilla ja korvatulpilla.


Liikuntaa kohtuudella

Myös liikuntaa voidaan yhdistää vuorokausirytmien tahdistukseen. Raskas liikunta neljästä viiteen tuntia ennen nukkumaanmenoa helpottaa usein nukahtamista, kevyttä liikuntaa voi vielä harrastaa tunnista kahteen tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa.

- Liikkuminen yöunien kustannuksella ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Toistuvasti liian lyhyeksi jäävät yöunet vaikuttavat keskittymiskykyyn, päätöksentekoon ja tarkkaavaisuuteen sekä altistavat virheille ja tapaturmille. Pitkään jatkunut unettomuus nostaa verenpainetta, altistaa lihomiselle ja heikentää sokerin sietoa. 

Partonen sanoo, että ihmiset ovat unen suhteen erilaisia.

- Aikuisen ihmisen yöunen tarve voi tavallisesti olla mitä tahansa kuuden ja yhdeksän tunnin väliltä. Yleistyksiä ei voi tehdä.

Lähde: Matkailijan terveysopas (THL)