Etusivu » Terveenä työssä » Suolistomikrobiston tasapaino on terveyden edellytys
Ravinto

Suolistomikrobiston tasapaino on terveyden edellytys

suolistomikrobisto
suolistomikrobisto
Kuva: Getty Images

Mikrobistotutkimuksen kehittyminen viime vuosina on lisännyt ymmärrystä suoliston moniulotteisesta merkityksestä terveydelle.

Epätasapainoinen mikrobisto sairastuttaa, mutta sen tasapaino on korjattavissa yksilöllisin menetelmin.

– Suolistomikrobisto muun muassa ohjaa ja säätelee elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa, osallistuu ravintoaineiden pilkkomiseen ja vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan, tohtori Eveliina Munukka listaa.

Epätasapaino mikrobistossa altistaa elimistön terveysongelmia aiheuttavaan tulehdustilaan.

– Tällä hetkellä epätasapaino on yhdistetty muun muassa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, ylipainoon ja sen liitännäissairauksiin, atopiaan, autismiin ja jopa masennukseen sekä neurologisiin sairauksiin kuten Parkinsonin tautiin, Munukka tietää.

Aivot ja suolisto toimivat käsi kädessä

Mikrobiston koostumukseen vaikuttavat muun muassa ruokavalio, elinympäristö, ikä, sukupuoli ja hygienia. Lisäksi esimerkiksi antibiootit saattavat heilauttaa mikrobiston tasapainoa. Uudempi tutkimus on kiinnittänyt huomiota myös muun muassa stressin ja unihäiriöiden yhteydestä suolistoon.

– Kiireisen työrytmin seurauksena syntynyt stressi ja unihäiriöt voivat näkyä ripulina tai ummetuksena. Lisäksi ne voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta tai epäterveellisen ruoan mielitekoja. Näiden seurauksena koko suolistomikrobiston koostumus voi muuttua, Munukka toteaa.

Toisaalta alentuneen mielialan syy voi olla epätasapaino mikrobistossa.

– Tutkimuksissa on löydetty yhteys matalan serotoniinitason ja suoliston epätasapainon välillä. Suoliston mikrobit tuottavat aivojen toimintaa sääteleviä yhdisteitä, kuten serotoniinin esiasteita. Eläinkokeiden perusteella on esitetty, että kokonaiset bakteerit voivat välittyä aivo-suoli-akselistoa pitkin aivoihin ja vaikuttaa täten tunnereaktioihimme, Munukka kertoo.

Selvitä mikrobistosi kunto

Suolistomikrobiston koostumukseen voi vaikuttaa muun muassa ruokavaliolla sekä erilaisilla ravintolisillä, kuten maitohappobakteereilla ja prebiooteilla. Mikrobisto on kuitenkin yksilöllinen, ja niin myös keinot vaikuttaa sen toimintaan.

–  Kun mikrobiston koostumus on selvillä, voidaan räätälöidä sopiva tapa sen toiminnan muokkaamiseen.

Tutkimusmenetelmien kehittyminen on pudottanut mikrobistoanalyysien hinnat alas.  

– Tämä mahdollistaa analyysien hyödyntämisen henkilökohtaisessa terveydenhuollossa, Munukka iloitsee.

Next article