Välkyntä häiritsee ihmisen keskittymistä työhön ja heikentää samalla viihtyvyyttä. Tämän lisäksi välkyntä vaikuttaa myös silmän liikkeisiin, ja esimerkiksi lukeminen välkkyvässä valossa kaksinkertaistaa silmän liikkeiden määrän sekä hidastaa lukunopeutta.

Välkyntä aiheutuu sähköverkon jännitteen nopeista vaihteluista. Välkynnän voi todentaa itse matkapuhelimen kameralla. Hajavalon vaikutuksen voi eliminoida pitämällä puhelinta riittävän lähellä valonlähdettä. Välkkyminen näkyy näytön yli juoksevina häiriöraitoina.

Välkyntä voi olla näkyvän häiritsevää, mutta aina se ei välttämättä ole ihmissilmällä havaittavissa. Vaikkei ihminen tietoisesti havaitsisikaan välkyntää, silmän verkkokalvo ja aivot rekisteröivät sen. Tämän matalataajuisen välkynnän lisäksi valonlähteissä voi olla myös korkeataajuista välkyntää, jonka aivot aistivat, mutta jonka mittaamiseen ja tekniseen havainnointiin vaaditaan tähän tarkoitettu mittalaite. Välkyntää mitataan välkyntäprosentti- ja välkyntäindeksi-suureilla. Välkyntäprosentti voi siis olla suuri ja välkyntä voi vaikuttaa ihmiseen, vaikkei kännykkäkamera tätä korkeataajuista välkyntää havaitsisikaan.

 

Hyvään valaisimeen kannattaa satsata

Useimmat meistä altistuvat valojen välkynnälle päivittäin, sillä vietämme ison osan valveillaoloajasta työpaikoilla ja kouluissa. Näissä paikoissa keinotekoisia valonlähteitä käytetään paljon. Monet perinteiset valonlähteet, kuten esimerkiksi magneettisella kuristimella varustetut loisteputket, ovat erityisen herkkiä sähköverkon jännitteen vaihteluille, mutta myös useat LED-valot kärsivät kiusallisesta välkynnästä.

Ohjauselektroniikkaan satsaamalla valosta voi saada käytännössä täysin välkkymättömän. Erityisesti työpaikoille ja tiloihin, joissa oleskellaan ja työskennellään pitkään ja joissa täytyy nähdä hyvin, suunnitelluissa LED-valoputkissa välkyntäprosentti on parhaimmillaan alle 5, kun se loisteputkessa tai tyypillisessä LED-valoputkessa on noin 30. Hyvälaatuinen, katkeamattoman spektrin ja korkean värintoiston valo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin tuotantoon sekä ihmisen vireystilaan positiivisesti.