Jari Luoma-Aho

markkinointipäälikkö, Valtra

Miten päädyitte kiertotalouteen?

Näimme siinä mahdollisuuden kannattavaan liiketoimintaan, sillä Valtran vaihteistot on suunniteltu ja valmistettu Suolahdessa. Näin ollen esimerkiksi osaavan työvoiman saannin kanssa ei ole ollut ongelmia. Tämä mahdollistaa meille maailman parhaimman osaamisen – lisäksi konsernissamme oli jo aikaisempaa kokemusta uudelleenvalmistuksesta muilta komponenttialueilta.


Juha Kauppinen

toimitusjohtaja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Miten päädyitte kiertotalouteen?

Mikkelissä on rautaista osaamista erityisesti jätevesien ja lietteiden käsittelyssä. Kiertotalous teemana, tai laajemmin luonnonvarojen järkevä kuormittaminen, soveltuu erinomaisesti Mikkelin kaltaiselle seudulle, jossa luonto on läsnä kaikessa. Tätä tukee alueen erinomainen ja monipuolinen kiertotalouteen liittyvä osaamis-, tutkimus- ja koulutustarjonta, jotka taas tukevat osaltaan alan yrityksiä.


Toni Krankkala

toimitusjohtaja, Nivala-Haapajärven seutukunnan kehittämisyhtiö Nihak Oy

Miten päädyitte kiertotalouteen?

Pohjois-Pohjanmaan yritykset ovat ottaneet kiertotalouden vahvasti osaksi omaa liiketoimintaansa: esimerkiksi Akkuser Oy on harjoittanut akkujen kierrätystä yli 10 vuotta, murskaamalla ja lajittelemalla paristojen eri ainesosat. Tracegrow Oy on puolestaan tutkinut alkaliparistojen kierrätyksessä syntyvän niin sanotun mustan massan sisältämien hivenaineiden hyödyntämistä maanviljelyskäyttöön, ja Kärsämäelle valmistuu ensimmäinen mikroravinteiden tuotantolaitos nyt syksyn aikana.