Helen Oy:n turvallisuuspäällikkö Mats Fagerström kertoo mittavan lukitusjärjestelmäuudistuksen kattavan lähes kaikki yhtiön 2500 ovesta.

– Elektroninen lukitusjärjestelmä on huipputurvallinen ja äärimmäisen helppokäyttöinen. Avaimia ja kulkualueita myönnetään ja hallinnoidaan virtuaalisesti. Jokaisella työntekijällämme on sähköinen käyttäjäprofiili, johon määritellään, mihin kaikkialle hänellä on oikeus päästä. Sähköisessä järjestelmässä avaimen kulkuoikeuksia voidaan lisätä tai poistaa. Järjestelmä kertoo myös, jos avaimella on yritetty päästä jonnekin, mihin sillä ei oikeuksia, Fagerström kertoo.

 

Aikaan sidottu kulkuoikeus

Helen Oy hallinnoi lähes sataa kiinteistöä. Elektroninen lukitusjärjestelmä kattaa kaikki kiinteistöt, joiden jokainen ovi on määritelty erikseen. Ovia on yhteensä noin 2 500.
Mekaaniseen ja elektroniseen tunnistukseen perustuvan avainjärjestelmän etähallinnan avulla avaimelle voidaan antaa aikaan sidottuja kulkuoikeuksia, jotka päivitetään päivitysyksiköstä hallinnoijan määrittelyjen mukaan. Samalla kun kulkuoikeudet päivitetään, siirtyy kulkurekisteri järjestelmään.

– Helenillä työntekijän avain on voimassa 10 tuntia kerrallaan turvatason optimoimiseksi, Fagerström kertoo.

Hän sanoo, että elektronisen lukitusjärjestelmän myötä yksittäisen avaimen katoaminen ei tarkoita enää lukon vaihtamista.

– Uudet lukot ja niihin käyvät avaimet toimivat vähän kuin hotellissa tai laivoilla – ne voidaan ohjelmoida uudelleen. Jos työntekijämme avain hukkuu, se ei ole meille enää turvallisuusriski. Heti kun saamme tiedon katoamisesta, avain voidaan sulkea järjestelmästä. Jos avain löytyy, se voidaan ohjelmoida käyttöön uudelleen.

Fagerströmin mukaan kaikkiin oviin sopivat yleisavaimet ovat historiaa. Jokaista avaimen haltijaa tarkastellaan yksilönä ja hänelle luodaan pääsyoikeudet vain niihin tiloihin, joihin hänen tarvitsee aidosti päästä.

 

Lisää turvallisuutta

Helen Oy:ssa lukitusjärjestelmäuudistus koskee noin 1 300 työntekijää sekä noin 4 000 kiinteistöissä työskentelevää urakoitsijaa. Järjestelmän avulla voidaan tarpeen vaatiessa seurata ovien päivittäistä käyttöä ja ohjata huoltoa, sillä avaimen muistiin jää jokainen lukkopesä, jossa se on käynyt.

– Järjestelmäuudistuksen myötä pystymme turvaamaan entistä paremmin sekä ihmisiä että yrityksen omaisuutta. Jatkossa lukitusjärjestelmään voidaan yhdistää muitakin yritys- ja henkilöturvallisuutta lisääviä elementtejä, mutta niiden käyttöönoton aika koittaa myöhemmin.