APIen eli ohjelmointirajapintojen vaikutukset liiketoimintaan ovat todella monimuotoisia. APIen avulla voidaan nopeuttaa kehitystä, lisätä joustavuutta ja muutoskykyä, tuoda ulkoista näkemystä ja innovointia sisäiseen kehitykseen sekä luoda edellytykset alustatalous-liiketoimintamallin hyödyntämiseen.

– Ehkä yritysten päättäjät eivät vielä tarpeeksi tiedosta alustatalouden asemaa voittavana liiketoimintamallina digitaalisiin alustoihin ja jälleenmyyntiin nähden. API ja sen kautta tarjottavat resurssit, kuten tieto tai algoritmit tai mikä tahansa muu noin kolmestakymmenestä erilaisesta resurssista, voivat olla merkittävä lisä tai jopa yrityksen uusi ydintuote, sanoo Marjukka Niinioja, Osaango Oy:n perustaja.

 

Integraatiot eivät katoa

”Meillä on API ja teillä on API, eikös ne pelaa yhteen” on yksi harhakäsityksistä. Integraatioita tarvitaan muun muassa toteuttamaan APIn alla olevan sovelluslogiikan yhteydet useisiin taustajärjestelmiin kuten ERP-, IoT- tai tietovarastoratkaisuihin. Joskus API voidaan integroida suoraan käyttöliittymä- tai palvelinohjelmistosta.

– API-talous voi mennä myös väärille raiteille, eli tehdään useita rajapintoja eikä mietitä niiden arvolupauksia, asiakassegmenttejä tai vaikutusta liiketoimintamallille ja asiakaskokemukselle. Jos tietohallinnon budjetissa näkyvät vain kustannukset ja liiketoiminnan budjetissa tulot, se saattaa aiheuttaa osaoptimointeja, Niinioja muistuttaa.

 

API-talouden peruskysymyksiä

Marjukka Niinioja on yksi API-talous 101 -kirjan kirjoittajista. Kirjan ensimmäinen luku on luettavissa verkossa apitalous101.fi/luku-varoitus. Kirjan kääntämiseksi englanniksi on parhaillaan menossa joukkorahoituskampanja, jossa yritykset saavat oman API-tarinansa osaksi kirjaa. Lisätietoja pitalous101.fi/english ja videosta.

Osaango Oy keskittyy API-talouteen ja API-kehitykseen liittyvään konsultointiin, tietomallinnukseen, koulutukseen, tutkimukseen sekä liiketoiminta-, arkkitehtuuri- ja menetelmäkehitykseen. Osaango tekee ainoana Suomessa APIen kehittäjäkokemuksen arviointia. Laajemmalle yleisölle on tarjolla esimerkiksi avoin API-talouden verkkokurssi Tampereen yliopiston kanssa sekä APIOps ja ProductTank -meetupit.