Etusivu » Sijoittaminen ja säästäminen » Myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus sijoittaa metsään
Metsäsijoittaminen

Myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus sijoittaa metsään

metsäsijoittaminen
metsäsijoittaminen
Kuva: Getty Images

– Metsä on tuottanut viime aikoina yllättävän hyvin, kertoo metsäsijoittamisen asiantuntija Jukka Pusa.

– Metsätalouden tuotto on kolmea neljää prosenttia, jonka päälle tulee vielä 7-8 prosenttia vuodessa noussut varallisuusarvo. Yhteensä metsästä on saatu jopa 11 prosentin vuotuista tuottoa.

Metsän tuottotaso on siis ollut hyvä, ja puun kysyntä kasvaa niin Suomessa kuin ulkomailla. Pusa kuitenkin muistuttaa, että hinnannousu on hidasta ja loivaa. Hinnat siis nousevat hitaasti ja loivasti, mutta toisaalta ne eivät laskekaan nopeasti. Metsätalous on vakaata ja juuri tuo vakaa tuotto on Pusan mukaan se, mitä moni sijoittaja arvostaa.

– En ihmettele yhtään, että metsän kysyntä on voimakasta. Se on turvallinen, tuottava ja vakaa sijoitusmuoto, Pusa kiteyttää.

Metsään sijoittaessa kannattaa Pusan mukaan kuitenkin huomioida eri vaihtoehtojen riskierot.

– Metsärahastot lupailevat pitkäaikaista metsäsijoitusta parempaa tuottoa.

Se tarkoittaa Pusan mukaan käytännössä sitä, että hakkuut joudutaan tekemään etupainotteisesti. Riskejä on tällöin enemmän kuin markkinoidaan, eikä metsärahasto ole ollenkaan yhtä riskitön kuin perinteinen metsätila.

Metsätilojen markkina on muuttunut

Ennen 2000-lukua metsätilojen markkinat olivat paikalliset. Ostajakunta oli rajoittunut samaan kylään ja ostaja ja myyjä tunsivat tyypillisesti toisensa henkilökohtaisesti. Se ei ole välttämättä pelkästään hyvä asia, etenkään jos myynnissä on kylän isoin tila. Silloin voi tulla eteen tilanne, jossa yhdelläkään ostajaehdokkaalla ei ole oikeastaan varaa ostaa tilaa.

Nykyään metsätiloja myydään isoilla markkinoilla.

– Käytännössä ostajalla ja myyjällä on nykyään samat tiedot käytössään, Pusa kiteyttää.

Markkina on siis toimivampi kuin ennen. Kun tietoa voidaan jakaa valtakunnallisella tasolla, on sen seurauksena se, että ostajakunta laajenee sen perinteisen kotikylän ulkopuolelle. Tällöin myös hinta on lähempänä oikeaa.

Kaupunkilaisten mahdollisuudet

Myös kaupunkilaisen on entistä helpompi ostaa metsää. Kaupankäynti tehostuu, kun lähtötiedot ovat kohdillaan. Joku haluaa ottaa hoitaakseen täysin hoitamatonta metsää, toinen haluaa hyvin hoidetun kohteen. Nykyään on saatavilla perustietoa, johon voi tutustua rauhassa kotona ja käydä katsomassa ainoastaan niitä kohteita, jotka oikeasti kiinnostavat.

Ammattiapuakin on helppo löytää, mutta Pusan mukaan on tärkeää, että metsään sijoittavalla on aito kiinnostus metsään. Metsän tuomiin tuottoihin pääsee kuitenkin suoraan omalla toimillaan vaikuttamaan.

Metsiä voi myös hoitaa etänä. Metsänhoitoyhdistykset, metsäteollisuuden puunhankintayritykset ja yksityiset toimijat tarjoavat kaikki palvelujaan paitsi hakkuuseen, myös metsänhoitoon ja -suunnitteluun.

Next article