Turkki päätti säilyttää ammattitaitonsa nopeasti kehittyvillä markkinoilla ja palasi koulun penkille päivittämään osaamistansa.

20 vuotta taloushallinnon monipuolisissa tehtävissä työskennellyt Tiia Turkki on nähnyt alan siirtymän paperisesta dokumentaatiosta sähköistymiseen, toimintojen keskittämisestä ulkoistamiseen ja edelleen automatisointiin. Kokenut nainen ymmärsi digitalisaation mahdollisuudet, mutta kohtasi haasteita niiden eteenpäin viemisessä.

– Viimeiset 10 vuotta olen työskennellyt esimiehenä muutoksessa, ja näiden vuosien aikana olen nähnyt liiketoimintaosaamisen kasvavan merkityksen. Dataa on entistä enemmän saatavilla ja sen potentiaalin hyödyntäminen päätöksenteon tukena kysyy taloushallinnon ihmisiltä aikaisempaa syvempää ymmärrystä liiketoiminnasta. On tiedettävä, miten digitalisaatio muuttaa asiakaskäyttäytymistä ja osattava hyödyntää dataa sen ennustamiseksi, Turkki juttelee.

– Yritykseni johtaa keskustelua kirjanpitäjien kanssa robotiikan mahdollisuuksista jäivät jatkuvasti vaisuiksi, vaikka ymmärsin asian tärkeyden. Liiketoiminnan ja talouden lähentyminen kysyy myös yhteistä kieltä ja kykyä kommunikoida ymmärrettävästi talousihmisille liiketoiminnasta ja toisinpäin. Alan nopea muutos haastaa esimiesroolin, Turkki avaa taustaa opiskelupäätöksen takana.


Talousosaajia bisnesälyllä

Lehtimainoksen innoittamana Turkki hakeutui Laurean, Haaga-Helian, Metropolian ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyössä toteuttamaan Digitaalinen talousohjaus -erikoistumiskoulutukseen.

– Olen holistinen ihminen, ja koulutus näytti heti ensimmäisellä silmäyksellä selkeältä ja fiksulta paketilta. Koulutuksessa on mukana 60 taloushallinnon osaajaa kasvattamassa valmiuksiaan liiketoimintaosaamiseen ja digitaaliseen ajatteluun, oppimismenetelmissä hyödynnetään yhteisöllisyyttä ja dialogia. Näen tämän tuhannen taalan paikkana kehittää osaamista tulevaisuuden tarpeisiin, Turkki sanoo.

– Uskon, että pelistä tippuvat hyvin nopeasti pois ne, jotka eivät erikoistu ja onnistu valjastamaan digitalisaatiota liiketoiminnan palvelukseen, Turkki ennustaa alan näkymiä.