− Nyt kannattaa olla jo hereillä. Viimeistään syksyllä 2018 pitää olla valmistautuneena uudistukseen ja miettiä hyvissä ajoin etukäteen, miten taloushallinto hoidetaan myös maakuntatasolla, talouden tukipalveluita valtakunnallisesti tuottavan Kunnan Taitoa Oy:n toimitusjohtaja Sami Puukari toteaa.

Taitoa on kuntien, kuntayhtymien ja muiden kuntatoimijoiden yhdessä omistama osakeyhtiö, jolle on kertynyt paljon kokemusta kuntapuolen toiminnasta. Me teimme viime vuonna muun muassa 127 kuntatoimijan tilinpäätökset sekä yli miljoona palkkalaskelmaa Puukari kertoo. 

− Meillä on sisäänrakennettuna intressinä toimia joustavasti, tehokkaasti ja edullisesti, mistä saadaan myös aitoa taloudellista hyötyä ja näin voidaan panostaa itse kuntalaisten palveluun. Esimerkiksi Mikkelissä saatiin aikaan merkittäviä säästöjä, kun Taitoa loi tehokkaan toimintamallin henkilökohtaisten avustajien palkanlaskentaan. Se laski kustannuksia niin, että vammaispalvelujen palveluohjaukseen saatiin palkattua kaivattu lisäresurssi.

Muutakin kuin pelkkää kirjanpitoa

Uudessa tilanteessa tarvitaan asiantuntevaa talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaista. Taitoalla on nimensä mukaisesti taitoa, ja se tarjoaa palveluita myös maakuntatasolle, jotta sielläkin olisi mahdollisuus hyvään taloudenpitoon.

Taitoa on tukenut kuntatoimijoiden johtamista ja päätöksentekoa esimerkiksi älykkäiden raporttien, laskelmien ja analyysien avulla. Tämä vankka osaaminen tulee tarpeeseen, Puukari sanoo.    

− Tarjoamme silti muutakin kuin peruskirjanpitoa. Meiltä saa apua myös tiedolla johtamiseen. Osaamista löytyy strategiseen neuvontaan taloudenhoitoon liittyvissä asioissa sekä perintään ja vaikka tietosuoja-asioihin liittyen.   

Puukari painottaa, että nyt kannattaa tehdä työtä yhdessä, jotta löydetään parhaat ratkaisut kuntien ja maakuntien taloushallintoon. Haluamme olla kumppanina tukemassa valmistelutyötä sekä kehittämässä tätä palvelua kaikille uudessa tilanteessa. Tehdään yhdessä, hän summaa.