Lue lisää ja lataa ilmainen työhyvinvointiopas sivulta varapuu.fi/yrityksille

Yli 2500 vastaajan työhyvinvointiin liittyvässä nettikyselyssä 38,3 % vastaajista nimesi oman hyvinvointinsa haasteeksi taloudellisen epävarmuuden.

– Liikunta on hyvä keino purkaa stressiä, mutta rahahuolia se ei valitettavasti paranna. Oman talouden epätasapaino aiheuttaa ihmisille valtavasti huolta ja stressiä. Rahasta puhutaan yleisesti ottaen vähän ja häpeillen, ja talouden hallinnasta osana hyvää elämää aivan liian vähän, Valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren toteaa.

11 vuoden aikana yli 30 000 ihmistä talousasioissa valmentaneen Sjögrenin mielestä yritysten liikunta- ja terveyspainotteisissa työhyvinvointipäivissä tulisi keskittyä ainakin silloin tällöin myös talousneuvontaan.

– Oman kokemukseni perusteella ihmiset tulevat oppimaan rahataitoja jopa kesälomiltaan. Raha koskettaa meitä kaikkia tulotasosta riippumatta, mutta sen fiksuun käyttämiseen ja hallintaan ei anneta missään samankaltaista neuvontaa kuin vaikkapa liikunnasta ja ravitsemuksesta on saatavilla.

 

Kantapään kautta

Auto-insinööriksi opiskellut Mikko Sjögren sai aikoinaan vanhempiensa perheyrityksen myynnistä pienen pesämunan, jonka sijoittamisessa hän luotti pankin asiantuntijoihin.

– Siinä kävi niin, että puolet potista hävisi jo ensimmäisien vuosien aikana kuin tuhka tuuleen. Sen jälkeen päätin itse opetella ymmärtämään sijoittamista. Luin kaikki 90-luvun lopulla kirjakaupasta löytyneet suomenkieliset sijoittamisesta kirjoitetut kirjat, jonka jälkeen vaihdoin englanninkieliseen kirjallisuuteen. Ryhdyin vastaamaan itse sijoituksistani ja sain pikkuhiljaa kaiken häviämäni takaisin.

Sjögren kiinnostui myös asuntosijoittamisesta ja osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa Helsingin kantakaupungista 2000-luvun alussa. Sittemmin kiinteistösalkku on paisunut jo yli 10 000 neliömetrin kokoiseksi.

– Olen oppinut sijoittamisessa monta asiaa kantapään kautta. Ajattelin, että muiden ei tarvitse välttämättä tehdä samoja virheitä, joten perustin 2007 raha- ja sijoitustaitoja opettavan Valmennusyhtiö Varapuun. Kun pidin sijoittamisesta koulutuksia, monet sanoivat, että ryhtyvät sijoittamaan heti kun heillä on rahaa. Oivalsin, että sijoitusosaamista enemmän ihmiset tarvitsevat neuvoja oman taloutensa hallintaan. Kun talous on tasapainossa, kuka tahansa voi ryhtyä sijoittajaksi.

 

Tilillä pyöreä nolla?

– Monesti ihmiset eivät oikeasti tiedä, mihin heidän rahansa kuluvat. Kun paperinen tiliote ei tule enää kotiin asti, menoja ei seurata verkkopankista kovinkaan aktiivisesti.

Rahat hupenevat kuntosalien suoraveloituksiin, maksukanavamaksuihin, lehtitilauksiin, kalliskorkoisiin pikaluottoihin ja turhiin huvituksiin. Niistä voi kertyä kuukausitasolla monta sataa euroa, Mikko Sjögren tietää.

Hän neuvoo ihmisiä laittamaan tilistään 10 prosenttia suoraveloituksena erilliselle säästötilille. Tarkoitus on säästää ajan kanssa 2-6 kuukauden menojen verran rahaa yllättävien kulujen varalle.

Toiset 10 prosenttia Sjögren ohjeistaa ohjaamaan sijoituksiin ja budjetoimaan kolmannen kymmenprosenttisen kulutukseen ja hauskanpitoon. Loppujen 70 prosentin nettotuloista pitäisi riittää elämisen välttämättömiin kuluihin.

– Jos talous ei pyöri 70 prosentilla nettotuloista, se on lähtökohtaisesti kiristetty liian tiukille. Silloin pitäisi miettiä, miten sitä voi muuttaa järkevämmäksi.

Mikko Sjögrenin mukaan työantajien kannattaa satsata työntekijöidensä hyvinvointiin ja tarjota heille taloustaitojen valmennusta.

– Kun työntekijöiden raha-asioihin liittyvä stressi vähenee, heidän yöunensa paranevat, suorituskykynsä kasvaa ja työtehonsa lisääntyy. Myös työpaikan yleinen viihtyvyys paranee, kun ihmiset eivät enää talousasioista stressaantuneena äksyile toisilleen.