Tavoitteena on luoda miellyttäviä työympäristöjä, joissa muunneltavuus, tilatehokkuus ja pitkälle suunnitellut palvelut ovat merkittävässä roolissa.

Ultimes Business Garden on Helsingin Pitäjänmäessä sijaitseva Peabin toteuttama yrityspuisto, jossa konsepti konkretisoituu. Luontevat kohtaamiset mahdollistetaan kolmella tasolla: yritysten omissa tiloissa, yhteisissä tiloissa ja lisäksi verkostoitumista tukevina tiloina ja toimintana myös alueen yritysten välillä.

– Kun toimitilat mahdollistavat ihmisten kohtaamiset ja tukevat vuorovaikutusta, avautuu aivan uudenlaisia mahdollisuuksia ja synergiaetuja, joita perinteisissä toimitiloissa ja niiden mukanaan tuomassa toimintatavassa ei välttämättä päästä lainkaan hyödyntämään, sanoo Peabin liiketoimintajohtaja Peter Lindeberg.

 

Vuorovaikutus tukee työhyvinvointia

Lindebergin mukaan työnteko on viime vuosina muuttunut merkittävästi, ja se synnyttää uusia vaatimuksia myös toimitiloille. Ultimes Business Gardenissa toimitilat elävät ja joustavat työelämän muutosten mukaan.

– Tulevaisuudessa toimitilojen rooli kohtaamispaikkana tulee korostumaan entisestään. Olemme sosiaalisia olentoja ja tarvitsemme ihmisten välistä kanssakäymistä. Olisi suorastaan hullua rakentaa uusia toimitiloja, ellemme niin selvästi näkisi tarvetta aitoon vuorovaikutukseen, digitalisaation mahdollistamista tehokkaista tiedonvälityskeinoista huolimatta.

Lindebergin näkemyksiä tukee myös rakentavan vuorovaikutuksen asiantuntija Simo Routarinne Improvement Oy:stä. Ultimeksessa järjestetyssä aamiaisseminaarissa alueen toimijat saivat mainioita vinkkejä työviihtyvyyden parantamiseen ja arjen helpottamiseen.

– Kuten Routarinnekin totesi, fyysisen ilmaisun poistaminen lisää väärinkäsitysten määrää. Jo tästä syystä emme voi toimia vain etäviestinnän varassa. On selvää, että aito, laadukas vuorovaikutus vaikuttaa työhyvinvointiin erittäin paljon, Lindeberg sanoo, ja jatkaa:

– Inspiroiva aamiaisseminaari on yksi konkreettinen esimerkki Peabin tarjoamasta alueen yrityksiä palvelevasta verkostoitumisesta. Tätä toimintaa aiomme ehdottomasti jatkaa.

 

Muutos ei ole mörkö

Fakta on, että monitilatoimiston tilatehokkuus tarkoittaa myös kustannustehokkuutta. Ultimeksen tilatehokkuus on jopa 10m2 henkilöä kohden. Lindeberg houkuttelee miettimään vuokrakustannuksen ohella myös muita mittareita.

– Työssä viihtyminen vaikuttaa työtehokkuuteen. Tilojen räätälöinti niin, että ratkaisu tukee aidosti kunkin yrityksen liiketoimintaa on avainasemassa. Yksilölliset tarpeet on osattava huomioida, sanoo Lindeberg, ja jatkaa:

– Seinät ja katto eivät enää riitä, vaan toimitilojen on pystyttävä tarjoamaan myös todellista sisältöä. Arkea helpottavat pesulapalvelut, autonvuokrauspalvelut ja mahdollisuus tilata ruokaa kotiin vietäväksi ovat meillä hyviä esimerkkejä tästä.

Toimitilojen muutos voi sysätä alkuun suuren muutoksen koko liiketoiminnalle.

– Muutoksen, sen enempää kuin itse muutonkaan, ei tarvitse olla mörkö. Autamme ja olemme lähellä asiakasta koko prosessin ajan. Elävä ja joustava konseptimme mukautuu asiakkaan tarpeisiin myös muuton jälkeen. Meidän kanssamme muutos on helppo toteuttaa, Lindeberg summaa.