Millainen on tulevaisuuden toimisto? Ensinnäkin työntekijää kohden tarvittavan tilan määrä laskee radikaalisti. Kun vuosituhannen alussa tilantarve saattoi olla 20–30 neliötä työntekijää kohden, ollaan nyt menty jo alle 10 neliön ja jopa viidenkin neliön tilantarve on näköpiirissä. Syynä ei ole se, että työntekijät pakattaisiin pienempään tilaan vaan siinä, että työtä tehdään yhä enemmän muualla kuin toimistossa. Kiitos digitaalisten työkalujen ja uuden niukkuushyödykkeen – ajan.

Luonnollisesti pieneksi käyvä tila vaatii tuon tilan joustavaa käyttöä. Toimistolta vaadittava rakenne saattaa vaihdella jopa viikoittain. Työpisteiden, yhteisen työskentelytilan ja neuvotteluhuoneiden suhde on haettaessa asiakkaita eri verrattuna vaiheeseen, jossa työtä asiakkaille tehdään. 

Oheispalveluiden tarve kasvaa. Ruoka on aina ollut tärkeä osa työtä, mutta vaihtelun tarve tarkoittaa, että kävelyetäisyydeltä pitäisi löytyä kymmenkunta erilaista ravintolaa tai kahvilaa. Kun ajasta on niukkuutta, ei työmatkoihin tai asiakastapaamisiin riitä minuutteja määräänsä enempää. Matkoilla on myös oltava mahdollisuus tehdä työtä. Tämä suosii erityisesti raideliikennettä ja mahdollisimman harvoja vaihtoja eri liikennevälineiden välillä. Kampin tai valmistuvan Redin kaltaisten keskittymien vetovoima kasvaa.

Toimistolta vaaditaan myös särmää, koska särmä luo ilmapiirin. Se voi syntyä hulppeista näkymistä, korkeasta huonekorkeudesta, luovasta sisustuksesta, kakluuneista tai muusta perinteikkäästä. Esteettisyys on keino erottautua.

Työtä tehdään yhä enemmän ekosysteemeissä, joissa lukuisat eri yritykset luovat asioita yhdessä. Vanha totuus on, että mitä laajemmasta ja vaativammasta työstä on kyse, sitä tärkeämpää on, että avainhenkilöt työskentelevät lounasetäisyydellä toisistaan. Tämä tarkoittaa noin 15 minuutin välimatkaa ekosysteemin eri toimijoiden välillä. Esimerkiksi Mothership of Work –kaltaisten ratkaisujen kautta syntyy joustavuutta myös kokonaisen ekosysteemin luomiseen.

Pääkaupunkiseudulla enää puolella on jokapäiväisessä käytössään auto. Julkisen liikenteen sujuvuus on tärkeää, mutta niin on säilytystila pyörille, mopoille ja muille kevyemmille kulkuvälineille. Sähköä pitäisi löytyä ladattavaksi, samoin suihkutiloja työmatkojaan kuntoileville.

Toimitilat ovat nykyään vuokrattuja ja laitteet liisattuja. Tarve paketoituihin palveluihin kasvaa. Jatkossa vuokranantajalta saatetaan toivoa esimerkiksi ravintolapalveluita, juridiikkaa ja viestintää lisäpalveluna. Vastaavasti on toki mahdollista, että asiantuntijapalveluita tarjoavat yritykset ryhtyvät tarjoamaan tilaa omien palveluidensa lisänä. Ostamalla vaikkapa tietoliikennepalvelut saattaa jatkossa saada toimistotilan kaupan päälle.