Suurelle yleisölle Kari Aihinen on TV:stä tuttu, verbaalisestikin lahjakas ruokataituri. Aihinen on tehnyt pitkän uran Savoyssa ja on uuden Roster Helsingin keittiöpäällikkö. Aihista työllistävät jatkuvasti myös erilaisten tapahtumien catering-järjestelyt.

– Teen tilaisuudet aina räätälöidysti. Pitää tuntea asiakas. Selvitän mitä asiakas haluaa, missä tilaisuus on, ja keitä on paikalla.

 

Vähemmän on enemmän

Catering-alalla kilpailu on kovaa. Sama tarjouspyyntö lähtee samalla useammalle palveluntarjoajalle. Kari Aihisen mukaan nopeus ja ketteryys ratkaisevat.

–  Pyrin tekemään tarjouksen aina kahdenkymmenenneljän tunnin sisään. Tänä päivänä ensimmäinen kysymykseni liittyy rahaan, mikä on catering-budjetti. Harvalla asiakkaalla on ymmärrystä, mitä

kaikkea toimiva catering pitää sisällään pöytäliinoista, roudaukseen ja työtunteihin. Tämä ei ole hyväntekeväisyyttä, Kari Aihinen toteaa.

Kun perusasioiden kustannukset ovat selvillä, voidaan miettiä ”lentäviä kyyhkysiä”, jos asiakas niin toivoo. Mitä tarkempi toimeksianto on, sitä varmemmin toiveet voi täyttää.

– Pyydän asiakkaalta mahdollisimman tarkat reunaehdot. Sitä helpompi on tehdä menu.
Koetan täyttää gastronomisen ympyrän äyriäisistä jälkiruokaan, mutta mieluummin teen neljä hyvää kuin yhdeksän huonoa. Less is more.

 

Jokainen tapahtuma on tärkeä

Kari Aihiselle ruoan hyvä maku on ensisijaisen tärkeää. Myös tarjoilun logistiikan pitää sujua mutkattomasti.

– Jokainen päivä on pelipäivä, jokainen keikka ratkaisee. Olen ollut hoitamassa ruokaa messukeskuksessa kuudellesadalle hengelle. Silloin toimivuus korostuu. On tärkeää, että lämmin ruoka tarjoillaan lämpimänä, ja se ei saa loppua kesken.

Kokemus on osoittanut, että jos tapahtuman isäntä antaa ruokatarjoilulle roolin, se toimii paremmin.

– Jos saan mikin käteen puoleksitoista minuutiksi ja voin esitellä menun, se näkyy myös siinä, miten yleisö kokee tapahtuman tarjoilun. On seksikkäämpää, kun ruoalla on naama, nimi ja hymy, Aihinen vinkkaa.

 

Kokkisotaa ja uusi ravintola

Tapahtumien tarjoilujen ohella Kari Aihisen pitää nyt kiireisenä moni projekti. TV:ssä pyörivät Kokkisodan uudet jaksot ja Roster Helsinki on saamassa sisaren Turkuun.

– Meillä on mahtava henkilökunta ja Roster Turun myötä perhe vain kasvaa. On kirja tulossa ja Suomi juhlii. Koetetaan selvitä hengissä, Kari Aihinen sanoo rempseään tyyliinsä.