Bisnestapahtumaa voi tukea hyvin paljon panostamalla ruoka- ja juomavalintoihin. Juomavalinnat kertovat yrityksestä ja niillä voidaan viestiä monenlaisia asioita, kuten laatua tai arvomaailmaa.

–Tärkeintä on se, että juoma on ajatuksella valittu. Valinta voidaan tehdä joko järjestävän tahon, asiakkaan tai tilaisuuden teeman mukaisesti, Avellan sanoo.

 

Näin panostat juomatarjoiluun

Korkeatasoinen juomatarjoilu, joka tekee vaikutuksen, voidaan Avellanin mukaan saada aikaan esimerkiksi tarjoamalla selvästi laadukkaampia ja persoonallisempia viinejä, kuin mitä vieraat kenties itse raaskivat tai osaavat valita. Tarjoilusta näkyy se, että viinit on valittu harkiten ja niiden sovittamiseen yhteen ruoan kanssa on käytetty tietotaitoa.

–Asianmukainen ja osaava viinitarjoilu mahdollistaa sen, että juoja saa viinistä huomattavasti enemmän irti. Oikeassa lasissa ja oikeassa lämpötilassa juoma saadaan näyttämään parhaat puolensa. Jos viinistä vielä osataan kertoa asiantuntevasti ja luontevasti, niin vieras tietää mitä hän on juomassa ja miksi, sanoo Avellan.

Juomatrendeistä Avellan nostaa esille pientilojen tuotteiden suosion kasvun niin viini- kuin olutmaailmassakin. Hänen mukaansa eurooppalaiset viinit ovat selkeästi nousussa verrattuna hetki sitten vallalla olleeseen Uuden maailman buumiin. Kuohuviini ja samppanja ovat myös kovassa nosteessa molemmat.

Merkkihetkiä ajatellen Avellanilla onkin juomasuosikki yli muiden.

–Samppanja on hyvin luonteva valinta yrityksen juhlahetkiin ja sitä voidaan tarjota läpi koko tapahtuman, Avellan sanoo.

 

Tarjolle myös alkoholittomia vaihtoehtoja

–Vieraat jotka eivät juo alkoholia, huomioidaan tarjoamalla laadukkaita alkoholittomia tuotteita.

Markkinoilla alkaa jo mukavasti olla rypälemehupohjaisia, viinityyppisiä juomia tai viinejä, joista on poistettu alkoholi. Myös veden laatu on yllättävän tärkeä asia ja on selvää, että vesissä on makueroja. Niinpä myös veden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi paikan päällä ravintolassa suodatettu ja hiilihapotettu vesi on ekologinen valinta, sanoo Avellan.

Tapahtuman luonne ja kesto määrittelevät sen, minkä verran juomia varataan tarjottavaksi.

–Illallisella on useimmiten tarjolla yksi viini ruokalajia kohden. Tällöin varataan yksi tai kaksi kaatoa viiniä kohden. Aperitiivimaljaakin on hyvä varata kaksi lasia vierasta kohden. Tässäkin lasin laatuun ja juoman tarjoiluun tulisi kiinnittää huomiota. Juoma tulee tarjota kylmänä ja juuri siinä hetkessä kaadettuna. Toisaalta on hyvä huomioida se, että tervetulomaljan aikana keskitymme usein juoman sijasta keskusteluun. Niinpä laadukkaimmat juomat kannattaakin tarjota ruokapöydässä, jossa ne saavat ansaitsemansa huomion, Avellan vinkkaa.