Teatteria Pannuhallissa, gaala Merikaapelihallissa, seminaari Turbiinihallissa, konsertti Suvilahdessa. Nämä ja muutama muu tila löytyvät Kiinteistö Oy Kaapelitalon kattavalta tilatarjottimelta. Se jakautuu kahteen kulttuurikeskukseen, Kaapelitehtaaseen ja Suvilahteen.

– Raakatilakonseptimme on yksinkertainen: vuokraamme tyhjiä tiloja, ja tapahtumien järjestäjät loihtivat niistä sellaisia kuin haluavat joko itse tai ostamalla työt alihankkijoilta. Yleensä tarvitaan esimerkiksi tapahtumatekniikkaa, kalusteita, somistusta sekä turvallisuus- ja pitopalvelua, kertoo Kaapelitalon myyntipäällikkö Jouni Kärki.

Kaapelitehtaan tapahtumatiloista pienin on 200-neliöinen ja suurin Merikaapelihalli vetää jo yli 2 500 ihmistä. Suvilahdessa on yli kolmen hehtaarin piha-alue sekä komeat Kattilahalli ja Tiivistämö. Rosoiset teollisuusrakennukset inspiroivat mitä luovimpiin toteutuksiin messujen, esittävän taiteen, kuvausten, yritysjuhlien, konferenssien ja näyttelyjen järjestelyissä.

– Vain mielikuvitus on rajana, ja myyntitiimimme auttaa tarvittaessa löytämään alihankkijoita. Useimmat järjestäjät käyttävät kuitenkin omia yhteistyökumppaneitaan, yhä useammin myös ulkomaisia yrityksiä, Kärki kertoo.

 

Rajoitusten sijaan huikeita mahdollisuuksia

Tapahtumatekniikan asiantuntijayritys Broadway Finland on yksi tilanvuokraajien käyttämistä alihankkijoista. Broadwayn myynti- ja tuotantovastaava Kimmo Räsänen kehuu tiloja otollisiksi.

– Ne eivät aseta rajoituksia vaan tarjoavat huikeita mahdollisuuksia, Räsänen sanoo.

Suvilahti on suosittu keikkojen, kuvausten, näyttelyjen ja yksityistilaisuuksien järjestämispaikka. Kovassa käytössä ovat sekä iso Kattilahalli että intiimimpi Tiivistämö samoin kuin piha-alue Energiakenttä etenkin kesällä. Suurenkin tapahtuman toteutus onnistuu Räsäsen mukaan vaikka vuorokaudessa.

– Joustavuus aikatauluissa helpottaa järjestelyjä ratkaisevasti. Kun rakennamme yhden päivän tapahtumaa, voimme aloittaa rakennustyöt aamuyöllä, ja tapahtuma voi olla heti samana päivänä – ja iltayöstä korjaamme jäljet ja seuraavat pääsevät rakennustöihin. Tämä tehostaa kaikkien työskentelyä.

Broadway huolehtii tapahtumiin niin äänen, valon ja rakenteen kuin somisteet. Tilat ovat loistavia paikkoja esimerkiksi näyttäville valoshow-toteutuksille, sillä tilojen pimentäminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina. Iso plussa on sekin, että Suvilahden tiloissa ei ole portaita eikä hissejä, ei myöskään Kaapelitehtaalla.

 

Kattilahallin tuhannen neliön kirkkomainen sali on huimaavan korkea ja sopii monenlaisille tapahtumille seminaareista konsertteihin. | Kuva: Kiinteistö Oy Kaapelitalo

 

Asiantuntevaa palvelua

Myös tapahtumasuunnittelu ja -tuotantoyritys Sun Effectsin tuottaja Marko Nikander tuntee Kaapelitalon tilat läpikotaisin. Sun Effects tuottaa asiakkailleen muun muassa valosuunnittelua sekä teknistä tuotantoa.

Kaapelitehtaan tiloissa hienoa on Nikanderin mukaan se, että talon henkilökunta on lähellä ja tarvittaessa apuna. Joustavuus aikatauluissa saa häneltäkin ison kiitoksen. Ja tilat suorastaan kannustavat luovuuteen.

– Kaapelitehtaan tilat ovat jo itsessään visuaalisia. Toimimme aina asiakkaidemme toiveiden mukaan, ja myös keskustelemme paljon Kaapelitehtaan asiantuntijoiden kanssa, jotta asiakkaiden ei tarvitse käyttää siihen aikaansa, Nikander kertoo.

Viime vuosina Sun Effects on ollut tekemässä muun muassa Kaapelitehtaan ja Ylen järjestämää näyttävää Lift-tapahtumaa media- ja kulttuuritoimijoille.

– Olemme olleet vahvasti mukana myös esimerkiksi Kaapelitehtaan kahvi-, suklaa- ja jäätelöfestivaaleilla sekä Lux Helsingin tapahtumissa, Nikander sanoo.

Hän nostaa monikäyttöisyyden tilojen ehdottomaksi valtiksi.

– Siellä mikä tahansa on mahdollista.