Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Maaperän kuntoa parantamalla maataloudesta osa Suomen ilmastoratkaisua
Sponsoroitu

Uudistava maatalous on viljelymalli, joka lisää kaikkien osapuolten elinvoimaisuutta.

Maatalous aiheuttaa noin viidenneksen globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, ja siksi sillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. S-Pankin vaikuttavuussijoittamisen johtajan Jussi Nykäsen mukaan uudistava maatalous on yksi tapa pienentää ruoantuotannon hiilijalanjälkeä.

– Ideana on, että monipuolisella, maaperää kunnioittavalla viljelymallilla sidotaan hiiltä ilmakehästä sen sijaan että vapautettaisiin sitä maaperästä. 

S-Pankin Uudistava Maatalous -rahastosta tuottoa ja positiivisia ilmastovaikutuksia

S-Pankin Uudistava Maatalous erikoissijoitusrahaston ilmastomyötäisyyttä tukeva toiminta perustuu pitkän aikavälin yhteistyöhön eturivin maatalousyrittäjien kanssa. 

– Näillä yrittäjillä on jo kokemusta erilaisista viljelymuodoista sekä halu kasvattaa ja kehittää liiketoimintaansa ympäristön ja ilmaston ehdoilla. Tarvittava osaaminen on yrittäjillä jo olemassa, Nykänen sanoo. 

Yrittäjän kanssa perustettavalle yhteisyritykselle hankittu peltomaa vuokrataan yrittäjän viljeltäväksi pitkällä, jopa 20 vuoden sopimuksella.

– Näin yrittäjä tietää voivansa tehdä maaperän kuntoa parantavia toimenpiteitä tarvitsematta pelätä, että pelto vuokrattaisiin tai myytäisiin kolmannelle osapuolelle. 

Yrittäjällä on yhteistyön aikana oikeus kasvattaa omistustaan yhteisyrityksessä ja siten myös osuuttaan pellon omistuksessa. 

– Toiveena onkin, että yhteistyön päätteeksi koko pelto olisi siirtynyt yrittäjän omistukseen, Nykänen painottaa. 

Rahasto tavoittelee sekä tuottoa että positiivisia ilmastovaikutuksia. Nykänen kehuu uudistavaa maataloutta nämä molemmat tavoitteet saavuttavana toimintamallina. Maatalouden kannattavuuden ja ympäristömyötäisyyden parantuminen edistävät suomalaisen ruoantuotannon kestävyyttä ja siten myös ruokahuollon omavaraisuutta.

– Rahasto tuo maatalousyrittäjille mahdollisuuden laajentaa ja kehittää liiketoimintaansa ilman suuria rahallisia panostuksia. Tämä on meidän kaikkien etu.

Heräsikö kiinnostuksesi?

Next article