Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Tyhjä limupullo ei ole roska
Sponsoroitu

Pakkausinnovaatioilla voidaan merkittävästi vaikuttaa muovin – ja koko maapallon roskaantumisen tulevaisuuteen.

Kaikesta merissä esiintyvästä jätteestä suurin osa on muovia. Kun käytetyt muovipakkaukset saadaan kerättyä takaisin ja kierrätettyä uusiin pakkauksiin, muovin jätevirrat pienenevät selvästi. Coca-Cola Suomen yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö Théa Natri tietää, että pullojen muovin palautuminen puhtaana takaisin uusiin juomapulloihin vaatii yrityksiltä suuria panostuksia.  

– Esimerkiksi Coca-Cola on jo pitkään kansainvälisesti investoinut uudenlaisten kierrätysteknologioiden kehittämiseen sekä kierrätyskapasiteetin lisäämiseen ja pakkauksien takaisinkeräykseen, Natri sanoo.

Samanaikaisesti maailmalla pyritään eroon ilmastoa rasittavista fossiilisista raaka-aineista. Tästä syystä uuden öljypohjaisen muovin sijasta tarvitaan Natrin mukaan biopohjaisia, kestävästi tuotettuja muoveja, jotka voidaan käytön jälkeen kierrättää.

– Coca-Cola onnistui kehittämään tällaisen materiaalin jo vuonna 2009. Keräämme myös kansainvälisesti takaisin jo 60 % siitä pakkausmäärästä, jossa juomiamme myydään.

”Kierrätysjärjestelmät saatava kuntoon nopeasti”

Merimuovipullo, kasvimuovipullo, paperipullo – virvoitusjuomajätti Coca-Colan viimeaikaiset pakkausinnovaatiot osoittavat, että uusilla teknologioilla voidaan ratkaisevasti vaikuttaa muovin tulevaisuuteen.

– Näillä innovaatioilla voidaan osoittaa uusien kierrätysteknologioiden ja muovin uusien raaka-aineiden toimivuus muovin ongelmien vähentämiseksi. Tavoitteenamme on tehdä kertakäyttömuovin käsite turhaksi, omassa toiminnassamme ja laajemminkin, Natri sanoo. 

Pakkaussuunnittelun avulla voidaan vähentää muovin päätymistä roskaksi, edistää kiertotaloutta ja pienentää juomapakkauksien ilmastovaikutusta. Natri korostaa pakkausmateriaalien keräämisen ja entistä tehokkaamman kierrättämisen tärkeyttä. Olennaista on, että kierrätysprosessin kaikki vaiheet todella toimivat.

– Jos käytetyt pakkaukset kerätään käytön jälkeen erilliskeräyksessä takaisin, mutta niitä ei osata tai kyetä prosessoimaan eteenpäin, kerääminen on turhaa.

EU:n kiertotalousajattelun tavoitteena on, ettei kerran valmistettu päätyisi roskaksi vaan se saataisiin hyötykäyttöön. 

– Kierrätysjärjestelmät olisi saatava kuntoon nopeasti, jotta kiertotalous saadaan oikeasti toimimaan. Juomapakkaukset ovat kiertotalousajattelussa kaikista pakkauksista pisimmällä, Natri sanoo. 

Coca-Colan panostus ja kehitystyö tuottavat tulosta

Coca-Colan globaalina tavoitteena on vuonna 2030, että se kerää takaisin yhtä paljon juomapakkauksia kuin missä sen juomia myydään. Eikö urakka hirvitä, kun monissa maissa ei ole edes toimivaa jätehuoltoa – saati pullojen takaisinkeräysjärjestelmää?

– Meillä on kokemusta kunnianhimoisten ympäristötavoitteiden saavuttamisesta. Viisi vuotta sitten Coca-Cola saavutti ensimmäisenä yrityksenä maailmassa tavoitteen palauttaa vuosittain enemmän vettä ihmisten ja luonnon käyttöön kuin mitä juomiimme ja niiden valmistukseen käytetään, Natri kertoo. 

Kun vesitasapainositoumus tehtiin, yhtiöllä ei Natrin mukaan vielä ollut täyttä ymmärrystä siitä, miten se pystytään saavuttamaan. 

– Opimme tekemällä. Juomapakkauksia koskeva sitoumus on samanlainen. Tavoitteita ei kannata asettaa, jos niitä ei tosissaan pyri saavuttamaan.

Tulevaisuuden innovaatioita muoville

Sinebrychoff pakkaa kaikki valmistamansa Coca-Cola-, Fanta-, Sprite- ja Bonaqua-juomat puolen litran pulloihin, jotka ovat 100 % kierrätysmuovia.

Next article