Etusivu » Terveenä työssä » Kuinka paljon yrityksesi maksaa tarpeettomista karanteeneista?
Sponsoroitu

Koronatestitulosten odottaminen on stressaavaa paitsi testattavalle myös työnantajalle. Nopeammin saatava vastaus vapauttaisi ihmisen jatkamaan normaalia arkea ja palaamaan töihin.

Pienessä yrityksessä yhdenkin ihmisen poissaolo on merkittävää. Suuret yritykset, kuten kaupat, rakennustyömaat, telakat ja tehtaat, pystytään puolestaan pitämään toiminnassa ja minimoimaan karanteenit, kun tartuntaketjut katkaistaan heti alkuunsa. Kaikkia työtehtäviä ei pystytä tekemään etänä, jolloin kattava testaus mahdollistaa töiden tekemisen turvallisesti. Ulkomaille matkustavat työntekijät tarvitsevat toistuvaa testausta, kertoo ArcDia International Oy:n tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

Covid-19 ei ole ainoa vakava taudinaiheuttaja

Hengitystieinfektioissa oireiden aiheuttaja on tälläkin hetkellä monta kertaa todennäköisemmin jokin muu virus kuin korona. Lääkärin on hyvin vaikea määritellä pelkkien oireiden perusteella, mikä bakteeri tai virus on kyseessä. Jos taudinaiheuttajia suljetaan pois yksi kerrallaan, tarkoittaa se useita laboratoriokäyntejä.

– Testeihin pääsyn kynnystä pitäisi madaltaa ja testauksen kattavuutta laajentaa. Kun yhdellä näytteenottokerralla voidaan nykyään samalla kustannuksella analysoida useampi taudinaiheuttaja, saadaan heti ensimmäisellä lääkärikäynnillä oikea diagnoosi, markkinointipäällikkö Marjo Leppälä toteaa.

Työnantaja hyötyy vähentyneiden sairauspoissaolojen myötä kustannussäästöistä.

Tarkka testi voidaan tehdä työpaikalla

Työpaikalla tehtävä, automatisoitu flunssatestaus on helppokäyttöinen ja käyttäjäturvallinen. ArcDia Oy:n mariPOC-testilaite mittaa suoraan viruksen proteiineja, minkä ansiosta ei saada vääriä positiivisia tuloksia, toisin kuin PCR-testauksessa. Turhia karanteeneja ei siten tule. Automatisaation ansiosta mariPOCilla yksi henkilö voi tehdä keskuslaboratoriotasoisella tarkkuudella moninkertaisen määrän koronavirustestejä perinteisiin tikkupikatesteihin verrattuna. Valtaosa tunnistuksista saadaan alle puolessa tunnissa näytteenotosta.

Testauksen saatavuus ja tulosten saamisen nopeus ovat olennaisia epidemioiden rajoittamisessa. MariPOC tarjoaakin ratkaisun riskienhallinnan helpottamiseen. Nopeat ja luotettavat testitulokset luovat turvallisuuden tunnetta koronaviruksen ja muiden virusten kiertäessä samanaikaisesti.

– Työpaikalla tehtävän testauksen sijaan hengitystieinfektiotestaus antigeenitestillä voidaan järjestää kaikille työpaikoille yksityisen terveydenhuollon kautta. Kotimaiset mariPOC-moni-
analyyttitestit ovat saatavilla merkittävimmiltä yksityisiltä palveluntarjoajilta, kertoo Leppälä.

– On nostettava katse pandemian jälkeiseen aikaan. Miten näitä asioita pitäisi hallita myös jatkossa? Kun influenssa palaa, se palaa rajuna. Ihmiskunnalle on kertynyt rajoitusten myötä immuniteettivelkaa. Ja koska ei ole tietoa, mitä influenssakantoja on tulossa, tulee rokotteen teho olemaan huono. Yksi ratkaisuista on monianalyyttisen testauksen lisääminen, Koskinen summaa.

Monien taudinaiheuttajien saman-aikainen testaus mahdollistaa:

• oikean diagnoosin yhdellä käyntikerralla ja näytteenotolla: vähemmän uusintakäyntejä työterveyteen
• lyhyemmät sairauspoissaolot: nopeammin takaisin töihin ja harrastuksiin
• työpaikkojen aukipitämisen terveysturvallisesti: kustannussäästöt

Testaamalla varmistut ja säästät

Lue lisää hengitystieinfektioiden diagnostiikasta sekä nopeasta ja kustannustehokkaasta COVID-19-pikatestistä: tai ota yhteyttä Marjo Leppälään [email protected] / 040 120 4180.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article