Etusivu » Terveenä työssä » Moni työntekijä kipuilee turhaan huonon etätyöpisteen ääressä
Sponsoroitu

Etätyöpiste lastenhuoneessa pikkuruisen koulupöydän ääressä tai silityslaudan päällä. Ensin jumi iskee niskaan ja hartioihin. Sitten päätä alkaa särkeä ja lopulta tuolista tai sohvalta noustaan kankeina kuin rautatangot, vaikka ainoa fyysinen ponnistus on ollut koneen naputtelu. Kuulostaako liiankin tutulta?

Niska- ja hartiakivut ovat selkeä indikaattori sille, että ergonomia ei ole kunnossa.

– Toimistoissa ergonomia-asia on ymmärretty. Valitettavasti se, kuinka myös kotona tämän asian tulisi olla kunnossa, on vielä monelle työantajalle epäselvää, sanoo Juha Nevalainen SELKA Oy:stä.

Stoppi kipuilulle – hyvä ergonomia etätyössä ei ole mahdottomuus

Työpöydäksi luulisi kelpaavan minkä tahansa tason. Mutta selän ja niskan hyvinvoinnille asia ei todellakaan ole yhdentekevä.

Muutama päivä onnistunee missä tahansa kippurassa, mutta viikosta toiseen täysin epäluontevassa asennossa kyyhöttäminen tulee aiheuttamaan pahimmassa skenaariossa työkyvyttömyyttä. Ja sitä ei varmasti halua työntekijä eikä työnantaja.

On vain ajan kysymys, milloin sairauspoissaolot lisääntyvät merkittävästi sen takia, että niska- ja hartiasäryt sekä selkäkivut eivät taltu vaan kroonistuvat.

– Kotona saatetaan lisäksi tehdä todella pitkää päivää, kun työmatka-aikakin käytetään työntekoon.

Nevalaisen mukaan tilanne onkin lipsahtanut aika hyvästä melko surkeaan.

– Yritysten tulisi panostaa työpisteeseen myös työntekijän kotona. On vain ajan kysymys, milloin sairauspoissaolot lisääntyvät merkittävästi sen takia, että niska- ja hartiasäryt sekä selkäkivut eivät taltu vaan kroonistuvat, Nevalainen sanoo.

Vastuullisuutta työntekijän hyvinvoinnista tulee jatkaa toimiston ohella myös etätyöoloissa. Tämä rakentaa hyvää työnantajamielikuvaa ja kasvattaa työpaikan vetovoimaa.

Ilo silmälle ja helpotus niskalle

Yrityksen muotoilusta vastaavan Tuukka Nokkalan mukaan työntekijät itse ovat ymmärtäneet sen, kuinka paljon mukavampaa töitä on tehdä kun välillä voi seistä ja välillä istua.  

– Työasennon vaihtelu ja seisominen auttavat työntekijää pysymään paremmin motivoituneena ja ylläpitämään työtehoa pidempään.

Kodeista kuitenkin melko harvoin löytyy tilaa useille rinnakkaisille pöytäratkaisuille. Erillisiä työhuoneita ei juuri ole, sillä neliöt ovat monesti tiukassa, sekä pienissä keskusta-asunnoissa, mutta myös omakotitaloissa.

Selkan MAHTUVA-pöytä on monitoimipöytä, joka on täsmäratkaisu monelle huonon etätyöpisteen kanssa tuskailevalle. Pöytä valitaan sen mukaan, mikä oma tilantarve on.

– Pöydän kokoon vaikuttaa se, tarvitaanko paperia tai erillistä näyttöä vai käytetäänkö töissä pelkkää läppäriä. Kaasujousen avulla helposti säädettävä pöytä on mietitty sekä designin että toiminnallisuuden kautta. Erilaisille järkälemäisille ”möhkäleille” ei tietotyöläisten kotona ole tilausta, vaan pöydän tulee olla sekä hyvin sisustukseen sujahtava että monikäyttöinen. Teemme myös täysin räätälöityjä ratkaisuja, Nokkala sanoo.

Nopea reagointi muuttuviin tilatarpeisiin

Toimistotilojen kasvun on spekuloitu kokevan muutoksia pandemian myötä ja etäratkaisujen muuntuvan osittain pysyviksi. Tämä vaikuttaa myös kalusteiden valmistajiin.

– Ala on muutoksessa ja vain ketterästi reagoivat pysyvät mukana. Meidän pelastuksemme on ollut vuosikymmenten kokemus alalta ja keväällä kehittämämme täsmätuote yllättävään tilanteeseen. Myös erittäin toimivalla verkkokaupalla on ollut osuutensa siihen, että vienti onnistuu lähes 20:een maahan, Nevalainen sanoo.

Tällä hetkellä Selka tekee kehitystä DeskMe-nimisen teknologiafirman kanssa erilaisten älyratkaisujen parissa. Tulevaisuudessa kalusteissa tulee olla älyä, jonka avulla esimerkiksi työpisteiden varaaminen onnistuu vaikka matkapuhelimen kautta.

SELKASTORE on juuri avattu – käy tutustumassa >>

Next article