Etusivu » Terveenä työssä » Turvallisesti takaisin töihin – viruksista puhdistettuun sisäilmaan
Sponsoroitu

Virukset ja bakteerit leviävät ilmassa leijuvien pienten hiukkasten, erityisesti nanokokoisten hiukkasten kantamana. Vähentämällä ilman epäpuhtauksia pienennetään tartuntariskiä.

– Hyvää sisäilmaa määritellään monella eri standardilla, mutta mittareista tarkin on ihmiskeho. Hyvä sisäilma on sellainen, jossa ihmiset voivat hyvin: on helppo hengittää, ilmassa on riittävästi happea eikä hiilidioksiditaso tai hiukkaspitoisuus ole liian korkea. Ihminen pysyy terveenä ja virkeänä ja energiataso on korkealla, muistuttaa Genano Oy:n toimitusjohtaja Niklas Skogster.

Koska korona leviää ilmavälitteisesti, on ihmisten kohtaamisista tullut taudinleviämisriskejä.

Ilmanpuhdistimilla, jotka tuhoavat eloperäiset virukset ja bakteerit, voidaan altistumisriskiä vähentää esimerkiksi toimistoissa ja ravintoloissa huomattavasti. Koronavirus ei ole ainoa työpoissaolojen aiheuttaja, jota voidaan torjua puhdistamalla sisäilmaa. Ilmateitse leviävät myös siitepöly ja yleisimmät flunssat.

Nanohiukkaset pysyvät ilmassa pitkään

Mitä isompi hiukkanen sitä nopeammin se laskeutuu alas pölynä. Kevyet nanohiukkaset ovat hyvin pieniä, niiden läpimitta on joitakin nanometrejä; yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa. Pienikin liike nostaa nanohiukkaset ilmaan, jossa ne pysyvät tunteja, jopa vuorokausia. Sopivissa olosuhteissa nanohiukkaset voivat pysyä ilmassa ”ikuisesti”.

Nanohiukkanen on hiukkasista kaikkein vaarallisin, koska se tunkeutuu ihmiskehossa keuhkorakkuloiden ja limakalvojen läpi aina verenkiertoon ja keuhkoihin saakka. Maailmalla on paljon tieteellistä tutkimusta nanohiukkasten vaikutuksista dementiaan, Alzheimerin tautiin sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin.

Puhdas ilma lisää tuottavuutta

Rakennusmateriaalit ovat jo pitkälti luokiteltua, mutta kaasumaisia yhdisteitä ja hajuja irtoaa muun muassa huonekalujen ja sisustustekstiilien palosuoja-aineista, väreistä ja pehmittimistä. Sisäilmassa voi olla myös eloperäisiä kaasuja, kuten hometoksiineja.

– Työntekijän sairastuminen maksaa sijaisen hankkimisineen, sairasajan palkkoineen ja muine kuluineen satoja euroa päivässä. Kun ei huomioida vaihtoehtoiskustannuksia joita huono sisäilmasto aiheuttaa, sanotaan, että sisäilmaongelman hoitaminen maksaa liikaa. Olisi äärimmäisen tärkeää katsoa kokonaistaloudellisuutta, Niklas Skogster toteaa.

– Yksi parhaista palautteista on ollut se, kun asiakkaamme sanoi, että kun Genano hoitaa sisäilman, se tuo tuloa meidän kuntaamme, sillä sairaspoissaolot vähenevät, jatkaa Skogster.

Turvallista sisäilmaa palveluna

– Lähdimme miettimään miten voisimme parhaiten auttaa niin käyttäjiä kuin kiinteistönomistajia turvallisen ja terveellisen sisäilmaston ylläpitämiseksi. Lopputuloksena syntyi Genanon radioverkossa toimiva langaton sensoriperhe yhdistettynä internetin kautta seurattavaan mittausdataan, Niklas Skogster kertoo.

Oikeanlaisilla ja tarkoituksenmukaisilla ilmanpuhdistimilla saavutetaan turvallinen sisäilma energia- ja kustannustehokkaasti.

Genanon sähköiseen suodatukseen perustava teknologia poistaa jopa kolmen nanometrin kokoiset pienhiukkaset ja kaasumaiset yhdisteet (VOC) sekä VTT:n suorittaman tutkimuksen perusteella eliminoi kaikki mikrobit kuten bakteerit, virukset ja homeitiöt 99,999% tarkkuudella.

– Autoja, pyöriä, koneita ja laitteita sekä kesämökkejä vuokrataan. Rakensimme konseptin, jossa kiinteistöihin saadaan kiinteällä kuukausihinnalla puhdasta sisäilmaa palveluna sekä mahdollisuus sisäilman laadun reaaliaikaiseen seurantaan mobiililaitteelta, Niklas Skogster kertoo.

Oikeanlaisilla ja tarkoituksenmukaisilla ilmanpuhdistimilla saavutetaan turvallinen sisäilma energia- ja kustannustehokkaasti. Sähköinen suodatus ei vaadi suodattimien vaihtoa, eikä myöskään painehäviötä pääse syntymään, kun ilmavirtaus on optimaalisella tasolla 24/7 vuoden ympäri. Ilma puhdistuu epäpuhtauksista, kuten pienhiukkasista, viruksista ja kaasuista taukoamatta ja puhdistimet mitoitetaan yleensä niin, että tilan ilmamäärä kiertää laitteen sisällä tapahtuvan puhdistusprosessin läpi noin vartin välein.

Lopputuloksena on pelkkää ultrapuhdasta ilmaa, ilman hiukkasia, ilman mikrobeja ja ilman otsonia.

Next article