Etusivu » Terveenä työssä » Vihersisustus – stressinpoistaja ja ilmanraikastaja
Sisäilma

Vihersisustus – stressinpoistaja ja ilmanraikastaja

vihersisustaminen
vihersisustaminen
Viherkasveilla piristetty työympäristö koetaan miellyttäväksi ja viihtyisäksi. Kuvat: Unsplash ja Martti Komulainen

Annu Haapakangas

psykologian tohtori

Viherelementit ovat trendikkäitä ja luovat miellyttävän lisän sisustukseen paitsi kotona myös työympäristössä. Kasveista on useita hyötyjä sekä keholle että mielelle. 

Jokainen kaupunkilainenkin tietää, miten terapeuttista metsässä käveleminen voi olla. Luonnossa aistit lepäävät, ajatukset rauhoittuvat ja mielen stressitasot laskevat. Happea ja energiaa tuntuu suorastaan virtaavan kehoon.

– Luonnonhelmassa oleskelulla on välittömiä myönteisiä vaikutuksia, kun ihminen pääsee irrottautumaan stressiä aiheuttavista asioista. Pidempiaikaiset vaikutukset voidaan nähdä jopa eliniänodotteen pitenemisessä, psykologian tohtori Annu Haapakangas sanoo. 

Aina ei ole mahdollista lähteä virkistävälle metsälenkille, mutta onneksi vehreyttä voi hankkia myös sisätiloihin. Vihersisustuksella tarkoitetaan paitsi yksittäisiä viherkasveja, myös laajempia kokonaisuuksia tai viherseiniä. Palan metsää tai kukkaketoa voi tuoda työympäristöön myös luontoaiheisella tapetilla.

– Viherelementtien tiedetään paitsi auttavan keskittymisessä ja ylläpitävän tarkkaavaisuutta myös edistävän työstä palautumista. Siksi niitä kannattaa asetella myös työpaikan taukotiloihin, Haapakangas kehottaa. 

Katso myös: 5 syytä, miksi viherkasveja kannattaa hyödyntää toimiston sisustuksessa

Viherkasvien todettu jopa lieventävän kivun kokemusta

Huoneilmassa on usein muun muassa rakennus- ja sisustusmateriaaleista, huonekaluista sekä pesuaineista peräisin olevia epäpuhtauksia, joita hengitämme kotona ja työpaikalla. Sisäilmaan kulkeutuu helposti myös liikenteen hiukkasia tai siitepölyä. Kasvit tuovat tähän helpotusta, sillä ne tuottavat happea ja kosteuttavat ilmaa. Viherkasveilla sisustaminen voi jopa parantaa sisäilman laatua, sillä kasvien otaksutaan sitovan ilman epäpuhtauksia itseensä. 

Haapakankaan mukaan vihersisustus on helppo tapa parantaa tilan antamaa ensivaikutelmaa myös asiakkaiden näkökulmasta.

– Positiivinen vaikutus on huomattu esimerkiksi eri terveydenhuollon tiloissa, joihin usein liittyy jännitystä tai stressiä. Tutkimusten perusteella viherkasvit saattavat jopa vähentää kivun kokemusta.

Haapakangas kuitenkin painottaa, että esillä olevien viherkasvien tulee nimenomaan olla esteettisesti siistejä.

– Pölyiset tai nuutuneet kasvit kuolleine lehtineen saavat aikaan vastakkaisen reaktion. Viherkasvien tulee olla virkeän ja hyvinvoivan näköisiä.

Työntekijät kokevat yleisesti viherkasveilla piristetyn työympäristön miellyttäväksi ja viihtyisäksi. Viherelementtien myötä organisaation koetaan antavan laajemmaltikin tukea ja välittävän työntekijöistään.

– Yhdessä tutkimuksessa on jopa löydetty yhteys viherkasvien ja sairauslomien välillä. Yhtälö meni jotakuinkin niin, että mitä enemmän viherkasveja työpisteen lähellä oli, sitä vähemmän työntekijät olivat sairauslomalla.

Lue myös: Jo yhden päivän työttömyysjakson lyhennys säästää miljoonia

Next article