Etusivu » Yritystoiminta » Osaatko lukea talouden tunnuslukuja? – Pienikin yritys hyötyy tulevaisuuden suunnittelusta
Sponsoroitu

Mikroyrityksissä ja juuri aloittaneilla yrittäjillä on yleensä kädet niin täynnä töitä, että kirjanpidon luvut jäävät vähemmälle huomiolle. Nyt-hetkessä toimimisessa ei ole mitään väärää, mutta kuten pörssiyhtiöissä, niin pienissäkin yrityksissä talouden tunnusluvuilla voi suunnitella tulevaa.

– Ilman historian tuntemusta ei voi katsoa tulevaan, ja siksi tilitoimisto ja kirjanpitäjä ovat niin syvällä kiinni asiakkaidensa liiketoiminnassa. Isoissa yrityksissä talous- ja toimitusjohtajille maksetaan kannattavuuden ja tulevaisuuden suunnittelusta, mutta pienissäkin yrityksissä kannattaa tutustua numeroihin, yrittäjä Tiina Akola sanoo.

Kun liiketoiminta rullaa, on hyvä ottaa aikaa numeroiden analysoimiseen oman kirjanpitäjän kanssa. Jos yrittäjä tekee esimerkiksi vain yhdelle isolle asiakkaalle alihankkijana töitä, on aiheellista pohtia, mitä omalle yritykselle tapahtuu, jos tämä tilaaja vaihtaakin alihankkijaa.

– Kirjanpito ei ole vain menneisyyttä, palkkojen maksua ja veroilmoituksia, vaan se tukee yrittäjän suunnitelmia ja auttaa asettamaan tavoitteita. Vuoden ja kolmen vuoden suunnitelmien lisäksi on tärkeää miettiä vielä pidemmälle. Ei siis riitä, että kassassa on rahaa nyt. Kassaa kannattaa hallita ja suunnitella, Akola neuvoo.

Kirjanpitäjä on yrityksesi tuki ja turva

Miten tulevaisuutta suunnitellaan? Miten kasvua ja taloutta voi ennustaa? Miten oman yrityksen lukuja pitäisi analysoida ja miten luvut tukevat asetettuja tavoitteita?

– Jos kassassa ei ole rahaa eikä kirjanpidon raportteja osaa lukea, voi luulla, ettei oma liiketoiminta ole kannattavaa. Ytimessä on kuitenkin kaksi kysymystä: miksi perustit yrityksen ja mitä haluat tavoitella, Akola muistuttaa.

Erään Napapiirin tilipalvelun asiakkaan oli pysähdyttävä miettimään yrityksen tulevaisuutta. Kun tavoitteet oli kirkastettu ja numerot käyty läpi, todettiin, että toiminta olisi mahdollista saada kannattavaksi. Akolan avustuksella tulevaisuuden suunnitelmat muunnettiin luvuiksi.

– Asiakas päätti ottaa harkitun riskin ja kasvatti yritystä avaamalla sivuliikkeen. Näin liiketoiminnasta saatiin kannattavaa ja yrityksen tulevaisuus näyttää lupaavalta. Tällaiset onnistumiset ovat minulle aivan yhtä suuri ilo kuin asiakkaillenikin, Akola innostuu.

Otetaanko numerot haltuun ja suunnitellaan yhdessä yrityksesi tulevaisuutta? Ota yhteyttä Tiinaan 040 729 9011 tai [email protected]

Kaipaatko apua yrityksen talouden hallintaan?

Ota luotettava kumppani osaksi yritystoimintaa!

Next article