Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » 5G-verkko tulee, mutta mihin sitä tarvitaan?
5G-verkko

5G-verkko tulee, mutta mihin sitä tarvitaan?

5G on laaja-alaisesti kehittynein versio tähänastisista matkaviestinteknologioista. Kuva: Getty Images

5G-verkko, eli niin sanottu viidennen sukupolven mobiiliteknologia, on valtaisa tiikerinloikka digitaalisen ja modernin yhteiskunnan kehityksessä. Siihen on mahdollista kytkeä myös erittäin suuria määriä laitteita kaikkien IoT-vaatimusten mukaisesti.

Mikä on 5G?

5G on laaja-alaisesti kehittynein versio tähänastisista matkaviestinteknologioista. 5G-teknologia liittää nykyistä sujuvammin ja nopeammin laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon. Tämä edistää kaikkien palveluiden verkottumista ja saatavuutta, ja parantaa näin kuluttajien arjen sujuvuutta. Kansalaisille 5G-verkko merkitsee lisäksi nykyistä vaikuttavampia viihde-elämyksiä, kun kuvanlaatu paranee ja virtuaaliset sovellukset yleistyvät.

Mitä hyötyä 5G-verkko tuo?

Laajasti katsoen 5G-yhteydet voivat synnyttää uusia yhteiskunnallisia, taloudellisia ja kilpailukyvyllisiä hyötyjä. Ennen kaikkea palveluiden innovointi tuo uusia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. 5G-verkot kykenevät ratkaisemaan esimerkiksi nykyisten radiotaajuuksien kokemia kapasiteettiongelmia. 5G-verkossa käyttäjän kokema maksimisiirtonopeus voi olla jopa 50 Gbit/s tai käyttäjän kokema yhteysviive radioverkossa niinkin pieni kuin 1 ms. Samalla 5G-teknologia mahdollistaa energiatehokkuuden laitteiden akkukeston ollessa jopa sata kertaa parempi kuin nykyisissä laitteissa. Nämä tuovat peruskäyttäjälle selviä hyötyjä ja etuja.

Millä aloilla 5G-verkon tuomat muutokset vaikuttavat nopeimmin?

Alkuvaiheessa 5G-verkot tukeutuvat 3G- ja 4G-verkkoihin, minkä jälkeen 5G-verkkoja voidaan rakentaa entistä laajemmin erityistarpeisiin kuten älykkääseen terveydenhuoltoon tai älytehtaisiin. Yritysten näkökulmasta 5G-teknologia voi hyvin olla ratkaisu joihinkin kysymyksiin, kun yritysten prosesseja ja palveluja halutaan digitalisoida tai automatisoida.

Miten 5G-verkon tuloon tulisi valmistautua?

5G-verkkojen suuret tiedonsiirtonopeudet tarvitsevat toimiakseen valokuituverkon tasoisia siirtoyhteyksiä runkoverkkoon. 5G-verkkojen nopeaa leviämistä helpottaisi huomattavasti se, että valokuituyhteyksiä olisi kattavasti saatavilla tukiasemakäyttöön.

Next article