Etusivu » Digitalisaatio » Tietokirjailija Antti Merilehto: ”Kone oppii niin kuin sitä opetetaan”
Tekoäly

Tietokirjailija Antti Merilehto: ”Kone oppii niin kuin sitä opetetaan”

Antti Merilehto toimii Finch Finlandin maajohtajana. Lisäksi hän on kirjoittanut kirjan Tekoäly - Matkaopas johtajalle. Kuva: Ilkka Vuorinen

Tekoälyn Remu Aaltosen, yritysjohdon ravistelijan ja matkaoppaan, tietokirjailija Antti Merilehdon tavoitteena on saada suomalaiset ymmärtämään, että tekoäly ja kone-oppiminen ovat tehokkaita työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen.

– Suurin harhaluulo on se, että tekoäly olisi jotenkin uusi juttu. Tekoäly ei ole irrallinen asia, se liittyy olemassa olevan datan, jota lähes kaikki yritykset tuottavat, hyödyntämiseen liiketoiminnan tavoitteiden eteen, Finch Finlandin maajohtaja ja kirjan Tekoäly – Matkaopas johtajalle kirjoittanut Merilehto sanoo.

– Toinen harhaluulo on se, että kun otetaan ilmaiset työkalut käyttöön, tämä on helppoa. Datan kerääminen ja siivoaminen vie kahden kuukauden projektista keskimäärin kuusi viikkoa. Erityisesti, jos kyseessä on ihmisen tuottama data. Mutta kun data on käytössä, se tuo nopeasti tuloksia. Esimerkiksi asiakasrekisteristä saadaan ulos yllättäviä asioita, sellaisia, joita ei olla nähty aikaisemmin, Merilehto huomauttaa.

Apuäly tehostaa toimintaa

Jokaisessa suomalaisessa poliisiautossa tulee olemaan vuoden loppuun mennessä kamera, joka kuvaa vastaantulevien autojen rekisterikilpiä. Kamera ei korvaa konstaapelia, mutta se ehtii skannaamaan jokaisen rekisterikilven ja hälyttää, jos auto on katsastamatta, verot maksamatta tai auton kuljettajaa halutaan jututtaa jostain syystä.

Luonnollisen kielen semanttinen analyysi ymmärtää CRM:ään kirjautuvista sähköposteista mitä asiakkaiden kanssa on sovittu. Digitaaliset palvelut oppivat käyttäjän tarpeet ja mielenkiinnon kohteet tämän toiminnan perusteella.

Koneen opettajan on tunnettava vastuunsa

Tekoäly ja koneoppiminen vaativat valtavasti opetusmateriaalia. Jos data on liian yksipuolista tai värittynyttä, ei voida syyttää tekoälyä epäeettisistä tai virheellisistä päätöksistä. Teknisen osaamisen lisäksi tarvitaan kulttuurin ymmärtämistä. Kone toimii juuri niin kuin sitä on opetettu.

– Koneen koko maailma koostuu opetusmateriaalista. Kun koulutusmateriaalina käytetään corgin, bassetin tai mäyräkoiran kuvia, ei kone tunnista kultaista noutajaa tai irlanninsusikoiraa koiraksi. Tarvitaan monipuolisempaa materiaalia, jotta kone oppii tunnistamaan kuvasta koiran, muistuttaa Merilehto.

Aika toimia on nyt

Kehityksen nopeus on yllättänyt myös asiantuntijat. Mutta jos yritys ei toimi nyt, onko se välinpitämättömyyttä yritystä, henkilöstöä, asiakkaita ja osakkeenomistajia kohtaan?

– Jos vaihtoehtona on ottaa neljä ihmistä projektiin puolipäiväisesti tai yksi kokopäiväiseksi, ota se yksi ihminen. Ota joku innokas, anna riittävästi aikaa ja rahaa ja vaadi riittävästi tuloksia. Mikä on paremmin, jos aloitamme ensi vuoden toukokuussa emmekä tänään? Kilpailijat ovat silloin vähintään vuoden edellä, Antti Merilehto painottaa.

Next article