Skip to main content
Etusivu » Digitalisaatio » Jarno Limnéll: “Kyberturvallisuus on liiketoiminnan mahdollistaja”
Digitaalinen turvallisuus

Jarno Limnéll: ”Kyberturvallisuus on liiketoiminnan mahdollistaja”

kyberturvallisuus
kyberturvallisuus
Havaituista virheistä on tärkeää ilmoittaa heti, jolloin asioihin voidaan reagoida mahdollisimman nopeasti. Kuvat: Johanna Lind ja Getty Images

Jarno Limnéll

kyberturvallisuuden professori, Aalto-yliopisto,
kyberturvallisuusjohtaja

Helpoin tapa lisätä kyberturvallisuutta on nostaa ihmisten tietotaidon tasoa sekä vaikuttaa asenteisiin.

– Kyberturvallisuuden merkitys on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Mutta vuoden päästä se tulee olemaan vieläkin suurempi, ennustaa Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori ja kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll.

Digitaalisen turvallisuuden kysymykset ovat hyvin vahvasti pinnalla, eivätkä vain yritysten, organisaatioiden tai yksittäisten ihmisten osalta. Valtiotkin ovat informaatiovaikuttamisen kohteina.

– Yritysten tulee seurata tilannetta aktiivisesti koko ajan: asiaa ei voi hoitaa valmiiksi Q1:llä ja huokaista sitten helpotuksesta. Turvallisuus vaatii jatkuvaa oman kyvykkyyden kehittämistä, Limnéll sanoo.

Tietoturva on integroitava johtoryhmätyöskentelyyn. Se on liiketoimintariskien hallintaa ja koskettaa jokaisen työntekijän työtehtäviä joka päivä.

– Kyberturvallisuuskeskustelu on pääsääntöisesti ollut turvattomuuskeskustelua. Tarvitaan lisää positiivista turvallisuuspuhetta. Turvallisuudesta huolehtiminen mahdollistaa teknologian hyödyntämisen, asiakkaiden luottamuksen säilyttämisen sekä liiketoiminnan jatkumisen. Turvallisuus on ensisijaisesti positiivinen asia, siihen panostaminen tuo arvoa ja kilpailuetua, painottaa Limnéll.

Nopea reagointi pienentää vahinkoja

Kyberturvallisuuskenttä ulottuu strategisista päätöksistä teknisiin ratkaisuihin.

Turvallisuus vaatii jatkuvaa oman kyvykkyyden kehittämistä.

– Yksi oleellisista kyberturvallisuuden trendeistä on yksilön merkitys. Miten me itse kukin toimimme internetissä: turvallisesti tai turvattomasti? Huijaukset ovat hienovaraistuneet ja ammattimaistuneet, kun rikollisten ammattitaito on lisääntynyt. Pitää olla armollinen, me ihmiset teemme välillä virheitä niin fyysisessä kuin digitaalisessakin maailmassa. Mutta kun virhe tapahtuu, on tärkeää ilmoittaa siitä heti, kun se huomataan. Kun ilmoittamisen kynnys on matalalla, asioihin voidaan reagoida mahdollisimman nopeasti, Limnéll muistuttaa.

Next article