Etusivu » Digitalisaatio » Ohjelmistorobotit ottavat kopin rutiinitöistä
Ohjelmistorobotiikka

Ohjelmistorobotit ottavat kopin rutiinitöistä

Ohjelmistorobottien hyödyntäminen yrityksissä on tasaisessa kasvussa. Kuva: Getty Images

Hanna Saari

Intelligent Automation Lead Consultant, Knowit Solutions Oy

Toistuva rutiinityö on hyödyllistä siirtää ohjelmistorobotin hoidettavaksi. Tämä työnjako tehostaa yrityksen toimintaa ja antaa ihmisille tilaa keskittyä itse työn sisältöön.

Ohjelmistorobotit ovat olleet keskuudessamme reilun viiden vuoden ajan ja niiden hyödyntäminen yrityksissä on tasaisessa kasvussa. Myös rooli on kokemuksen karttuessa täsmentynyt.

Knowit Solutions -teknologiayrityksen Intelligent Automation Lead Consultant Hanna Saari kertoo ohjelmistorobottien soveltuvan erinomaisesti päivittäin tai viikoittain toistuvien tehtävien hoitoon.

– Hyvä esimerkki rutiiniluontoisesta työstä, joka vie laajamittaisesti paljon rekrytoivan yrityksen resursseja, on uusien työntekijöiden tuloprosessi. Se vaatii paljon toistuvia toimia, kuten tunnuksien sekä kulkukorttien tilaamista ja näiden toimien siirto robotille säästää todella paljon aikaa, Saari sanoo.

Ohjelmistorobotit ovat ahkerasti käytettyä työvoimaa myös monissa taloushallinnon rutiinitehtävissä, kuten laskutuksessa, palkanmaksussa ja muissa tehtävissä, joissa vaaditaan tarkkuutta. Saaren mukaan toimialarajoitteita robotiikalle ei juuri löydy. 

– Tärkeää on, että yritys miettii kannattaako työ opettaa ihmiselle vai ohjelmistolle. Kaikki kiteytyy tehtävien toistuvuuteen.

Nopeaa, helppoa ja virheetöntä

Siihen väitteeseen, että ohjelmistorobotiikan voisi periaatteessa hoitaa integraatioilla tai järjestelmäkehityksellä, Saari toteaa niiden olevan huomattavasti raskaampia projekteja ja käyttöönoton vievän kuukausista vuosiin.

– Ohjelmistorobottiprojekti kestää nopeimmillaan muutaman viikon. Useille yrityksille robotiikan käyttö onkin ensimmäinen ja helposti otettava askel matkalla kohti tekoälyn ja älykkään automaation laajamittaista hyödyntämistä.

Saari nostaa myös esiin ohjelmistorobotiikan hyödyt kriisitilanteissa.

– Nopean käyttöönoton vuoksi niillä voidaan ottaa haltuun pienempiä, akuutteja tehtäviä. Ja tarpeiden kasvaessa toimintoja voidaan skaalata isommiksi ilman massiivisia toimia.

Ohjelmistorobotti on väsymätön uurastaja, joka ei lomia kaipaa.

– Ohjelmistorobotin suorittama työ on virheetöntä ja se on aina käytössä olevaa työvoimaa, jonka kustannukset ovat edullisempia kuin ihmisen. Kun robotti hoitaa rutiinit, voi ihminen keskittyä työssään asiantuntijuuteen ja esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen.

Next article