Etusivu » Digitalisaatio » Pilvinen tulevaisuus hyödyttää liiketoimintaa laaja-alaisesti
Digitaaliset palvelut

Pilvinen tulevaisuus hyödyttää liiketoimintaa laaja-alaisesti

Kuvat: Oma arkisto ja Unsplash

AWS, Azure, IBM Cloud, Salesforce, Pipedrive, Dropbox, Office365, Google Workspace, Zendesk, LeadDesk, Leadfeeder, Heeros, M-Files, IaaS, PaaS, SaaS. Miten määritellä pilvipalvelu?

Pilvipalvelut tänä päivänä ovat business-, hankinta- ja toimintamalli. Businessmallina jatkuva laskutus, kustannusten läpinäkyvyys ja käytön mukainen hinnoittelu. Hankintamallina kiinteiden kustannusten (CAPEX) jättäminen historiaan, ja keskittyminen hankinnassa soveltuvuuteen sekä käyttökulujen (OPEX) arviointiin. Toimintamallina pilvipalvelujen hyödyt ovat moninaiset alkaen huolettomuudesta ja automaatiosta.

Ne yritykset, jotka ovat pidemmällä pilvipalveluiden käytössä, ovat myös sopeutuneet koronatilanteeseen paremmin.

Kun mitoitus on käytön ja tarpeen mukainen, ei makseta ”varmuuden vuoksi” olevasta kapasiteetista. Ja kun kapasiteetin muutokseen tulee tarvetta ylös tai alas, muutos yhdestä käyttäjästä sataan tai tuhannesta transaktiosta viiteensataan käy helposti.

Talouspuolella arvostetaan tasaista ja ennakoitavaa jatkuvaa laskutusta. Kustannustehokkuus takaa oikein mitoitettuna myös pienemmät vuosittaiset kulut.

Pilvipalvelut vauhdittavat nopeaa sopeutumista

Pilvipalvelut voi testata ennen laajempaa sitoutumista. Ne on helppo ottaa käyttöön. Palveluun pääsee käsiksi milloin ja mistä vain, noussut arvoon arvaamattomaan 2020-luvulla. Itsepalvelun mahdollisuus on 24/7 ja omaan tekemiseen voi keskittyä.

Liiketoimintajohtajille pilvipalvelut ovat no-brainer. Teknologia on tuoreinta ja tehokkainta, uudet palvelut saadaan nopeasti markkinoille. Liiketoiminta ei pysähdy edes oman porukan mokatessa. Tietoturva on globaalipalveluissa äärimmäisen kova. Busineksen kasvaessa skaalataan ylös ja vaikeina aikoina alas.

Tätä ajatusta tukevat helmikuussa 2021 julkaistut Arrow Suomen tutkimuksen tulokset: Ne yritykset, jotka ovat pidemmällä pilvipalveluiden käytössä, ovat myös sopeutuneet koronatilanteeseen paremmin. COVID-19 pakotti nopeisiin muutoksiin ja vauhditti IT-uudistuksia.

Digivihreä vaihtoehto

Harva tulee arjessa ajatelleeksi, kuinka ylivertaisesti energiatehokkaampia ja vähähiilipäästöisempiä pilvipalvelut ovat. Kansainvälinen raportti toteaa muun muassa Azuren olevan 79–98 % energiatehokkaampi ja vähähiilisempi vaihtoehto kuin omien palvelimien pyörittäminen.

Miten tämä on mahdollista? Neljä syytä: infran, laitteiston ja operoinnin tehokkuus sekä uudistuvan energian käyttö: isot investoinnit tuuli-, vesi-, ja aurinkoenergiaan.

Digipalvelut lisääntyvät vääjäämättä. Olisi vähintäänkin suotavaa, että jättäisimme elinkelpoisen planeetan lapsillemme. Laadi pilvistrategiasi tänään.

Kirjoittaja Rasmus Roiha on Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja.

Next article