Etusivu » Yritystoiminta » Suomi sopii datakeskuspalvelujen kotimaaksi
Datan hyödyntäminen

Suomi sopii datakeskuspalvelujen kotimaaksi

datakeskuspalvelut
datakeskuspalvelut
Datakeskuksen valintaan liittyy monia ulottuvuuksia, kuten sijainti, etäisyys ja ekologisuus. Kuvat: Getty Images

Veijo Terho

hallituksen puheenjohtaja, Finnish Data Center Forum ry

Suomen vahvuuksia uusien datakeskushankkeiden houkuttelemiseen ovat sopiva ilmasto, maanjäristysten puuttuminen, luotettava sähköverkko, stabiili yhteiskunta ja ennakoitava poliittinen ilmapiiri.

– Valokuitukaapeli Euroopasta Suomen kautta Aasiaan pienentää latenssia eli tiedonsiirron viivettä. Tämä tuo mahdollisuuksia uudenlaisille kumppanuuksille ja toivottavasti tuo lisää datakeskusteollisuutta. Rajoitteena on Norjaan ja Ruotsiin verrattuna energian korkeampi hinta ja verotus, joka on kuitenkin alenemassa jo 2021, sanoo Finnish Data Center Forum ry:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Terho.

Oma vai ulkoistettu?

Datakeskuksen valintaan liittyy monia ulottuvuuksia. On otettava huomioon sekä etäisyys, eli millaisia viiveitä tiedonsiirrossa syntyy, että missä data saa sijaita.

– Yrityksen on tiedettävä, onko yrityksellä sellaista dataa, jonka on pakko sijaita EU:n tai Suomen alueella. Sen lisäksi on tiedettävä mistä tietoa hallitaan. Moni uusista palveluista tulee USA:sta tai Kiinasta. Siirtyvätkö tekijänoikeudet automaattisesti palveluntarjoajalle? Mitkä ovat GDPR:n vaatimukset? Kuinka pitkään yritys selviää ilman palvelua? Terho kysyy.

Esimerkiksi sähköpostipalvelimen kaatuminen vaikeuttaa työn tekemistä, mutta osa tuotantoprosesseista ei kestä katkoksia. ICT-palveluja voidaan hajauttaa pitämällä kriittiset toiminnot lähellä ja antamalla kotisivut ja some edullisemmalle palveluntarjoajalle.

– Jos kyseessä ei ole IT-alan yritys, kannattaa keskittyä omaan ydinosaamiseensa eikä servereiden ylläpitoon. On helpompaa aloittaa ostamalla valmis palvelu, jota kehitetään tarpeen mukaan. Tarjolla on lukuisia osaavia kumppaneita, muistuttaa Veijo Terho.

Ekologisuus on myös konesalien kilpailuvaltti

– Suomessa ilmasto helpottaa datakeskusten jäähdytystä. Kiinnostavaa on myös mahdollisuus johtaa konesalien hukkalämpö kaukolämpöverkkoon. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035 ja pian sen jälkeen hiilinegatiivinen. Hyvin moni yritys haluaa tietää datakeskuspalvelunsa energiatehokkuuden ja CO2-päästöt, Terho päättää.

Next article