Etusivu » Digitalisaatio » Voiko dataa omistaa? – Teknologiateollisuus ry:n Jussi Mäkinen vastaa
Datan hyödyntäminen

Voiko dataa omistaa? – Teknologiateollisuus ry:n Jussi Mäkinen vastaa

Kuva: Getty Images

Jussi Mäkinen

juristi, Teknologiateollisuus ry

Kyky hyödyntää dataa on teollisuuden uudistumisen ja kilpailukyvyn säilymisen edellytys. 

Datan hyödyntämisen ensimmäinen edellytys on, että organisaatiot ovat tietoisia siitä millaista dataa niillä on ja miten data on luokiteltu. Mikä osa datasta on ehdottoman luottamuksellista, mitä dataa voidaan jakaa kumppaneiden sisäpiirille, mitä tilastoja voidaan jakaa laajemmin kumppaneille ja mikä tiedosta on kokonaan julkista.

– Meidän on pystyttävä luomaan ratkaisuja, jotka antavat mahdollisimman monelle yritykselle mahdollisuuden pysyä mukana ja hyötyä datataloudesta. Kestävälle datataloudelle on globaalistikin suurta kysyntää, kertoo Teknologiateollisuus ry:n digiasioista vastaava juristi Jussi Mäkinen.

Yhteiset pelisäännöt

Datan hyödyntämiselle tai datasta sopimiselle ei ole olemassa vakiintuneita malleja ja yhteisiä pelisääntöjä, ja näiden syiden takia data jääkin usein IPR- ja NDA-lausekkeiden välimaastoon sopimustoiminnassa. Teknologiateollisuus ry:n hankkeessa pyritään luomaan kolmeen tyyppitapaukseen perustuvat oikeudelliset mallit ja vakioehdot datan käyttöoikeuksista sopimiseen.

– Tämä on ensimmäinen vaihe, mistä lähdemme liikkeelle. Dataoperaattorihanke tulee olemaan kertaluokkaa haastavampi, sitä kehittämässä on mukana suuri joukko yrityksiä, tutkijoita ja muita toimijoita. Hankkeessa hyödynnetään myös Sitran reilun datatalouden IHAN®-työn tuloksia, Mäkinen summaa.

Tärkeää on luoda datavirtojen hallitsemiseen ratkaisuja, joissa on liiketaloudellinen, oikeudellinen ja tekninen ratkaisu samassa paketissa, jotta toiminnassa päästään liikkeelle. Yhteiset toiminta- ja sopimusmallit palvelevat useaa eri toimialaa ja lukuisia yrityksiä. Datan liikkuminen luotettavalla ja kestävällä tavalla on myös kansallinen etu.

Next article