Etusivu » Digitalisaatio » Vuoden talousjohtaja: ”Kehityksen hienoin puoli on se, että keskiössä on ihminen eikä järjestelmä”
Robotisaatio

Vuoden talousjohtaja: ”Kehityksen hienoin puoli on se, että keskiössä on ihminen eikä järjestelmä”

Vuoden talousjohtaja 2019 Jyrki Mäki-Kala. Kuva: Neste

Tekoäly, robotiikka, koneoppiminen ja data vilisevät ohittamattomina muotisanoina kaikkialla ja niiden luvataan nostavan tuottavuutta roimasti.

Keskitymme siihen, missä oikeasti tarvitaan ihmisen omaa älykkyyttä.

– Saamme näitä upeita työkaluja, jotta voimme tehdä fiksuja päätöksiä ja organisoida toiminnan järkevästi. Tämä vie siihen positiiviseen suuntaan, että ihmisen henkisen kapasiteetin käyttö menee oikeisiin asioihin, Vuoden Talousjohtaja 2019 Jyrki Mäki-Kala aloittaa.

Data palvelee meitä kaikkia

Tietoa on aina käytetty päätöksenteon tukena, mutta digitaalisuus tuo siihen läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

– Saamme kännyköihin ja padeihin itselle relevanttia tietoa juuri oikeassa muodossa ja kaikki tarvitsemani tarkka tieto on aina saatavilla, Mäki-Kala konkretisoi.

Rutiinityöt vähenevät ja samalla myös työn tekemisen tavat muuttuvat.

– Digitalisaation avulla järjestämme työtä aiempaa paremmin ja keskitymme siihen, missä oikeasti tarvitaan ihmisen omaa älykkyyttä. Kyllähän kokonaisuuden kannalta on valtavan hyvä, että ihminen ja teknologinen kehitys yhdistetään, Mäki-Kala jatkaa.

Datamassa tuo päätöksentekoon uutta virtaa

Kun isompia massoja hallitaan paremmalla tiedolla ja toimet kohdennetaan oikein, voi palvella asiakkaitaan aiempaa paremmin.

– Eri yhtiöiden asiantuntijoita kuunnellessa huomaa, että digitalisaatio tulee läpäisemään kaikki toimialat. Vähittäiskaupassa ja globaaleissa bisneksissä tämä näkyy voimakkaasti jo nyt, koska niissä on suuri tarve kohdentamiselle ja eri asiakasryhmien palvelemiselle, Mäki-Kala sanoo.

Trendi näkyy myös Nesteellä, missä Mäki-Kala on talousjohtajana. Tiedon voi pureksia niin ”pieniksi palasiksi”, että sen pohjalta saa luotua alueellisia näkökulmia niin markkinointiin kuin tuotekehitykseen.

– Kun valtava tietomassa otetaan käyttöön uusilla tiedonhallintatyökaluilla, tulee päätöksentekoon ja skenaarioihin ihan erilaista virtaa. Data antaa uudenlaisia suuntaviivoja, jotka helpottavat ennustamista, visiointia ja investointien suunnittelua, Mäki-Kala toteaa.

Mieti, mihin haluat investoida ja miksi

– On kyse ihmisten keskinäisestä vuorovaikutuksesta ja siihen perustuvasta liiketoiminnasta. Joten vaikka kuinka käytät tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa, pehmeitä arvoja ei saa unohtaa, Mäki-Kala korostaa.

Myös investointien takaisinmaksuaika on hyvä huomioida.

– Ei pidä heittäytyä AI- ja RPA-virtaan tietämättä, mitä hyötyä haluaa. Keskittymällä oikeisiin asioihin suunta ja vauhti pysyvät oikeina, Mäki-Kala muistuttaa.

Next article