Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Hyvin hoidettu maa ruokkii meidät
Sponsoroitu

Laadukas ruoka syntyy hyvässä maassa. Maan hyvinvoinnista huolehtiminen vaikuttaa suoraan myös ihmisten hyvinvointiin.

– Ruuantuotanto on iso kokonaisuus. Tarvitaan energiaa ja tuotantoprosesseja; viljavaa maata, vettä, ravinteita ja aurinkoa. Maasta pitää pitää huolta, helliä sitä. Se on elintärkeä osa huoltovarmuutta, mutta samalla se avaa suomalaiselle elintarviketuotannolle vientimarkkinoita. Suomessa tuotetaan muun muassa sekä tekniseltä laadultaan että puhtaudeltaan maailman parasta kauraa, painottaa Suomen Viljava Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lähdetie.

Kasvuolosuhteet ovat muuttuneet äärevimmiksi, on joko liian kuivaa ja kuumaa tai sataa viikkotolkulla. Peltojen rakenne ja mikrobiston monipuolisuus vaikuttavat paitsi satoisuuteen myös elintarvikkeiden laatuun.

– Yhden sukupolven aikana on unohtunut miten pellot pidetään kunnossa. 1960-luvun vihreä vallankumous oli oikeasti kemianteollisuuden ja lannoitteiden voittokulkua. Typpilannoitteilla ja kasvinsuojeluaineilla varmistettiin kasvavan väestön ruokahuolto. Ympäristön kannalta on tärkeää palauttaa sadon muodossa talteen otetut ravinteet takaisin peltoon. Oikein ajoitetut viljelytoimenpiteet viimeistelevät hyvän sadon, toteaa Lähdetie.

Viljassa on energiaa

Suomen Viljava Oy tarjoaa viljan sekä agri-bulkraaka-aineiden varastointi- ja käsittelypalveluita. Lähes puolet Suomen kauppaan tulevasta viljasta kulkee Viljavan eri puolilla maata sijaitsevien varastojen kautta.

Viljava on korvannut viljan kuivauksessa käytetyn maakaasun ja kevyen polttoöljyn viljan käsittelyn sivuvirtana syntyvästä viljapölystä tuotetulla lämpöenergialla. Käyttämällä päästötöntä sähköä ja hyödyntämällä kauran ja härkäpavun kuoria lämmön tuotannossa Viljava on miltei hiilineutraali toimija. Teknologian kehittyessä elintarviketuotannon sivujakeita voidaan jatkojalostaa myös uusiksi tuotteiksi.

Miten kotimainen elintarvikeketju
turvataan myös poikkeusoloissa?

Next article