Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Kati Randell: Vastuullinen ruokapakkaus suojaa sisältöä
Pakkaus

Kati Randell: Vastuullinen ruokapakkaus suojaa sisältöä

Tavoitteenamme on, että kaikki kahvipakkauksemme ovat tuotettu uusiutuvista raaka-aineista vuoteen 2025 mennessä. Kuva: oma arkisto

Kolmannes maailman ruokatuotannosta pilaantuu ennen kuin se päätyy kuluttajan pöytään. Pakkauksen tärkein ekoteko on säilyttää ruoka syömäkelpoisena.

Ruokatuotannon elinkaarianalyysit ovat paljastaneet, että itse ruokapakkauksen osuus elintarviketeollisuuden ympäristökuormasta on pieni.

– Kaikilla ympäristömittareilla mitattuna pakkauksen prosentuaalinen osuus ruoan ympäristövaikutuksista on minimaalinen. Samalla ruokahävikin määrä on valtava, jonka vuoksi pakkauksen merkittävin ympäristöteko on suojata tuotetta, Pauligin strategisesta pakkauskehityksestä vastaava Kati Randell painottaa väheksymättä kuitenkaan vastuullisesti tuotetun pakkauksen tärkeyttä.

– Muoville ei nykyisellään ruokajakelussa usein ole parempaa vaihtoehtoa, ja sen ympäristörasite voidaan minimoida tuottamalla ruokapakkaus uusiutuvista materiaaleista ja käsittelemällä se käytön jälkeen oikein. Tavoitteenamme on, että kaikki kahvipakkauksemme ovat tuotettu uusiutuvista raaka-aineista vuoteen 2025 mennessä, Randell sanoo.

Edistysaskelia kierrätykseen

Materiaalikehitys ympäristöystävällisempään pakkausteknologiaan käy kiivaana.

– Uusiutuvia raaka-aineita kehitetään aktiivisesti. Yksi huimimmista esimerkeistä on jenkkiläisen start upin pitkään kestänyt tutkimus- ja kehitystyö valmistaa suoraan hiilidioksidista muovia, Randell kertoo.

– Paljon on kehitteillä menetelmiä myös pakkausten käsittelyyn käytön jälkeen. Esimerkiksi kehityksen kohteena olevalla kemiallisella kierrätysmenetelmällä olisi potentiaalia mahdollistaa kaikkien muovisten elintarvikepakkausten kierrätys, Randell antaa esimerkin.

Next article