Skip to main content
Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Logistiikka tuo elintarvikkeet kuluttajien ulottuville
Tulevaisuuden elintarviketeollisuus

Logistiikka tuo elintarvikkeet kuluttajien ulottuville

Siirtokuormat myymälään ovat tehokas tapa tuoda tuotteet kuluttajien lähelle, jolloin kuluttaja kerää itse haluamansa tuotteet myymälästä. Kuva: Getty Images

Markku Henttinen

toimitusjohtaja, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry

Suomessa kuluttajia palvelee koko maan kattava elintarvikkeiden jakelukeskusverkosto.

– Nykyisenkaltainen kaupan myymäläverkosto on jakelujärjestelmä, jossa kuljetetaan vähiten ilmaa. Siirtokuormat myymälään ovat tehokas tapa tuoda tuotteet kuluttajien lähelle, jolloin kuluttaja kerää itse haluamansa tuotteet myymälästä. Vaihtoehdossa, jossa keräilijä kerää yksittäisten kuluttajien tilaamat tuotteet, palkkakustannukset ovat merkittäviä, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n toimitusjohtaja Markku Henttinen toteaa.

Pandemian aikana verkkokaupan osuus elintarvikkeissa ja päivittäistavaroissa nousi 2,5 prosenttiin. Volyymit ovat kasvamassa ja osa toimijoista tavoittelee kuluttajia pelkällä verkkokaupalla ilman massiivista myymälä- ja jakeluverkostoa, mutta ruoan verkkokaupat ovat vielä suurten kaupunkikeskusten palveluja.

– Päivittäistavarakauppa on suurten volyymien ja pienten marginaalien bisnestä. Tuotteiden kilohinta on alhainen verrattuna erikoistavarakauppaan. Ruoan verkkokaupassa kuluttajatoimituksen keräys- ja toimituskustannukset ovat suuret. Kuinka paljon kuluttajat ovat valmiita maksamaan helppoudesta ja palveluista? Suuret kaupan alan toimijat pystyvät subventoimaan kotitoimituksia, mutta kuinka kauan omistaja on valmis odottamaan riittävän kaupallisen volyymin saavuttamista? Tämä on muna–kana-ongelma. Kotitoimituksissa on tehty vuosikaudet massiivisia tappioita, kun ohuet marginaalit hukkuvat logistiikkakustannuksiin, Henttinen huomauttaa.

Logistiikka-alalla on reagointikykyä

Suomen elintarviketuonnin määrällinen volyymi on kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Kaupan valikoimat ovat laajentuneet ja Suomeen tuodaan entistä enemmän jalostettuja elintarvikkeita.

– Olemme elintarvikkeiden osalta suhteellisesti riippuvaisempia kuin aiemmin. Samalla logistiikan ja tuotannon kustannusten nouseminen nostaa ruoan hintaa. Mutta logistiikkapalvelualan erityispiirre on nopea, tehokas ja joustava reagointi poikkeamatilanteisiin. Se on toimialan geeneissä, Henttinen summaa.

Next article