Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Ravintola – hallitse ruokahävikkiä ja säästä
Ruokahävikki

Ravintola – hallitse ruokahävikkiä ja säästä

Hyödynnä kasvisten tähteitä myös keitoissa tai paista niistä uunissa herkullisia kasvissnackseja. Kuva: Getty Images

Jopa kolmannes ruuasta pilaantuu tuotantoketjussa jo ennen kuin pääsee loppukäyttäjälle. Myös lautaselle jäävät ruuantähteet muodostavat suuren osan ruokahävikistä. Ravintoloiden ruokahävikin vähentäminen kannattaa, sillä se säästää paitsi luontoa, myös työtä ja rahaa. 

1. Virtaviivaista ruokalistaa

Ravintolat tuntevat top-lautasensa parhaiten. Annoksissa voi käyttää muutamia keskeisiä raaka-aineita, jotta ei tarvitse tilata niin laajaa kategoriaa erilaisia tuotteita. Hinnan alentaminen ja vanhenevan ruoan selkeä merkitseminen ovat myös hyviä vastuullisuuden suuntauksia. 

2. Noudata varastokiertoa ja pidä varasto järjestyksessä

Näin tuotteiden päiväykset eivät pääse vanhenemaan. Tunne asiakkaasi, kävijämäärät sekä tilaa tuotteita täsmällisesti ja harkitse paljonko tavaraa todella kuluu. Laadi ruokalista raaka-aineiden mukaan eikä päinvastoin.

Tiesitkö? Suuri osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy eläinperäisen ruoan tuotannosta. Kasvispainotteinen ruokavalio on siis oiva keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

3. Uusiokäytä valmiit raaka-aineet

Päiväyksien lähestyessä voi valmistaa esimerkiksi kasviksista erilaisia salaatteja, tahnoja tai dippejä majoneesin avulla. Hyödynnä kasvisten tähteitä myös keitoissa tai paista niistä uunissa herkullisia kasvissnackseja. Kun käytät tuoreita yrttejä ravintolassa, voi lopuista yrteistä tehdä esimerkiksi yrttiöljyjä. Tuoreita yrttejä voi käyttää myös virkistävissä vesissä, ja niillä voi maustaa smoothieita, jääteetä tai raikkaita kesäjuomia, kuten mocktaileja. Käytä yli jääneitä hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten pastaa, kuoriperunoita, suurimoita tai riisiä, seuraavan päivän kylmissä salaateissa. 

4. Ota doggybagit käyttöön

On fiksua panostaa viikoittaiseen ”tähdebuffaan”, jossa tarjoillaan ruoantähteet houkuttelevasti. Ylijäämäruoasta voi myydä myös asiakkaille niin sanottuja arjen pelastajia mukaan kotiin vietäväksi. Samalla asiakkaille kerrotaan, että näin toimimalla he auttavat vähentämään ruokahävikkiä.

Vinkit antoi Unilever Food Solutionsin markkinointipäällikkö ja ympäristöjohtamisen KTM Jonne Jääskeläinen.

Next article