Elintarvikepakkaukselta odotetaan ja vaaditaan enemmän kuin koskaan. Sen täytyy suojata, viestiä, ohjata ja erottua – kestävyyttä unohtamatta. Pa-Hulla tulevaisuuden elintarvikepakkaus syntyy asiakasymmärryksestä, arjen havainnoista ja tarkoituksenmukaisesta suunnittelusta.
Yksi asia ei muutu: pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta ja varmistaa, että se päätyy kuluttajalle ehjänä ja käyttökelpoisena. Hyvin suunniteltu pakkaus ehkäisee hävikkiä, tukee kylmäketjua ja toimii logistisesti tehokkaasti. Se myös opastaa – erityisesti, kun kyseessä on kuluttajalle uusi tuote, kuten kasviproteiinit.
Pakkaus tarpeen mukaisesti
Pa-Hulla kierrätyskuitujen käyttö lisääntyy, mutta elintarviketurvallisuudessa materiaalivalinnoilla on erityinen merkitys – ensikuitu on usein toimivin ja turvallisin vaihtoehto. Paine kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen ei saa vaarantaa käytettävyyttä, joten turvallisuus varmistetaan tarvittaessa esimerkiksi ohuella muovikalvolla.
Pakkaukset suunnitellaan aina tarpeen mukaan, välttäen ylipakkaamista ja materiaalihukkaa – esimerkiksi räätälöityjen ja uudelleensuljettavien pakkausten suosio kasvaa erityisesti välipala- ja valmisruokatuotteissa.
Kuluttajat kaipaavat selkeyttä: mitä voi kierrättää ja miksi pakkaus on tehty näin?
Elintarvikealalla viherpesun riski on todellinen, ja hyvä tarkoitus voi kääntyä itseään vastaan. Pa-Hu käy keskustelua alan toimijoiden kanssa; tavoitteena on aina, että pakkauksen viesti on todenmukainen, selkeä ja vertailukelpoinen.
Vastuullinen pakkaus ei herätä kysymyksiä vaan vastaa niihin.
Kuusi E:tä ohjaavat suunnittelua
Pakkausalan kuuden E:n sääntö varmistaa, että pakkaus toimii kokonaisuutena:
– Erottuvuus tuo huomion
– Esteettisyys rakentaa mielikuvaa
– Elämyksellisyys luo muistijälkiä
– Ekologisuus tarkoittaa vastuullisia valintoja
– Ergonomia takaa helpon käsittelyn
– Ekonomia varmistaa järkevät kustannukset koko ketjussa.

Tutustu moderniin pakkaussuunnitteluun