Etusivu » Innovaatiot » Autonominen robotti on älykäs
Robotisaatio

Autonominen robotti on älykäs

Kuva: Getty Images

Cristina Andersson

robotisaatioaktivisti

Autonominen robotti on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa sensorien välityksellä. Lähiälyn (edge intelligence) avulla robotti kykenee toimimaan itsenäisesti.

– Robotissa itsessään voi olla tekoälyä, joka oppii ympäristöstä ja sen muuttujista, tai robotti voi hyödyntää ulkoista dataa. Robotin sensorit valitaan sen mukaan, mitä robotin pitää tietää ja mitä tietoa sen ympäristöstä halutaan kerätä. Robotteja ei tarvitse enää sulkea häkkiin, sillä modernit robotit ottavat huomioon ihmiset ja toiset robotit, kertoo robotisaatioaktivisti Cristina Andersson.

Ennen robotit tekivät häkissään sitä mihin ne oli ohjelmoitu ja konepajassa saattoi olla viisi eri robottia, nyt yksi robotti palvelee sujuvasti viittä työpistettä.

– Pienet sarjat tai erilaiset tuotteet eivät ole enää haaste, tarttujia voidaan jo nyt 3D-tulostaa. Tulevaisuudessa robotti osaa kerätä tietoa myös omasta ”terveydentilastaan”, tulostaa sopivan varaosan itselleen tai kutsua ihmisen kiristämään löystyneen ruuvin, Andersson kertoo.

Robotit voivat suorittaa lähiälyn avulla niitä tehtäviä, joita niille on määritelty ja hakea vain tarvittaessa uusia päivityksiä internetistä. Robotit osaavat tarvittaessa myös kytkeytyä pois verkosta.

– Lähiälyn avulla määritellään, mihin robotit kiinnittävät huomiota ja millaisia ratkaisuja ne hyödyntävät. Älykäs robotti pystyy myös itse valitsemaan mitä dataa se välittää eteenpäin. Tämä on erityisen tärkeää kun robotit työskentelevät ihmisten välittömässä läheisyydessä. Tietoturvaa ei tarvita ainoastaan yrityksen, vaan myös ihmisten kannalta, Cristina Andersson muistuttaa.

Next article