Skip to main content
Etusivu » Innovaatiot » RFID- ja NFC-teknologia – tiedon tallentamisen ja jakamisen uusi aikakausi
RFID-teknologia

RFID- ja NFC-teknologia – tiedon tallentamisen ja jakamisen uusi aikakausi

Kuva: Getty Images

Menet avainkortilla työpaikalle ja bussikortilla kotiin. Maksat ruokaostokset puhelimella ja käytät sitä illalla television kaukosäätimenä. Teollisuuden ja kaupan alan jo pitkään hyödyntämät RFID- ja NFC-teknologiat vyöryvät osaksi kuluttajien arkea.

RFID (Radio Frequency Identification) on yleisnimitys radiotaajuuksilla toimiville tekniikoille, joita käytetään tuotteiden ja asioiden havainnointiin, tunnistamiseen ja yksilöintiin. Teknologian toiminta perustuu tiedon tallentamiseen RFID-tunnisteeseen ja sen langattomaan lukemiseen RFID-lukijalla radioaaltojen avulla.

Teknologiapäällikkö Sami Isomäen mukaan RFID-tunnisteet ovat yksinkertaistaen langattomasti toimivia muistilaitteita. Käyttökohteet ovat usein samoja kuin missä perinteisesti käytetään viivakoodeja.

– RFID on tietoa sisältävä, pienikokoinen tarra, joka kiinnitetään kohteeseen, kuten esimerkiksi vaatteeseen tai tuotepakkaukseen. RFID:stä on suurta etua etenkin logistiikkaprosessissa, joka sisältää tavaran vastaanoton, lähetyksen ja jäljitettävyyden. Viimeksi mainittu on erityisen tärkeää muun muassa elintarvike- ja elektroniikkateollisuudessa.

Älykäs tietovarasto

Sami Isomäen mukaan RFID-tarrat ovat hyvin sään ja vaihtelevat kuljetusolosuhteet kestäviä, edullisia tietovarastoja. Yksittäinen RFID-tarra maksaa noin kymmenen senttiä.

– Esimerkiksi vaatekaupoissa RFID-teknologia tehostaa merkittävästi toimintaa, sillä tuotteet voidaan inventoida varastosta tai myymälästä vaikka joka päivä.

– RFID-tekniikkaa käytetään myös lähimaksamisessa, mutta yksittäisten tuotteiden merkkaaminen kaupassa RFID-tunnistein on vielä suhteellisen harvinaista.

Suurimmassa osassa älypuhelimista olevaa NFC- (Near Field Communication) teknologiaa voi käyttää muun muassa verkko-osoitteiden, käyntikorttien ja puhelinnumeroiden jakamiseen, laitteiden paritukseen ja mobiilimaksamiseen, jolloin puhelinta voidaan suoraan käyttää lähimaksuvälineenä. Kun puhelin viedään lähelle NFC-tunnistetta, se tekee automaattisesti halutun toiminnon.

– Pivo-älylompakko on mainio esimerkki NFC-teknologian toimivuudesta. Sillä voi jo maksaa kaikissa kaupoissa, joissa on lähimaksuja tukeva maksupääte, Isomäki päättää.

Next article