Etusivu » Johtaminen ja ura » Anna Puun levoton sielu inspiroituu uusista asioista
Uratarinat

Anna Puun levoton sielu inspiroituu uusista asioista

Anna Puu kertoo nauttivansa uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta. Kuvat: Kristin Barlowe

Suosittu laulaja Anna Puu opiskeli ennen laulajanuraansa kauppakorkeakoulussa, pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta. Gradu vei laulajan mukaan oman aikansa ja opiskelija sai urakan päätökseen samana vuonna kun Idolskin vei mukanaan.

– Muistan, että oli syntymäpäiväni, kun heitin ilmaan ajatuksen osallistumisesta Idols -kisaan, jos sellainen järjestettäisiin, Anna kertoo.

Loppujen lopuksi itse päätös mukaan lähtemisestä ja jahkailun lopettaminen vaati ystävän toverillisen tönäisyn oikeaan suuntaan.

Ensin kutsui kauppakorkea

Koulunsa entisen oppilaan puheenvuorosta lukion toisella luokalla vakuuttunut Anna Puu suuntasi valkolakin saatuaan Kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin.

Rimaa hipoen lyhyen matikan taustalla sisään ensi yrittämällä päässyt Anna huomasi opintojen edetessä nopeasti, mikä todella kiinnosti ja mikä ei. Peruskurssit olivat kevyttä pakkopullaa, mutta opintoja värittivät mukavasti ympäristötalouden ja kielten kurssit sekä ympäristötieteiden sivu-aineopinnot Turun yliopistossa. Vaikka selkeä kuva siitä, mikä Annasta “tulisi isona” puuttui, järjestötyö alkoi kiinnostaa ja ulkomailla työskentely tuntui oivalta vaihtoehdolta.

Koulutus hyödyksi edelleen

Vaikka laulajan ura ei olekaan Anna Puun lapsuuden unelma, kuvailee hän aina nauttineensa musiikista, soittamisesta ja laulamisesta.

– Musiikin kautta pääsen toteuttamaan itseäni aivan eri tavalla kuin vaikkapa koulutustani vastaavassa työssä, Anna toteaa.

Laulajan työssä nuori nainen näkee hyötyvänsä monin tavoin koulutuksestaan jo yleissivistyksen kannalta. Oleellisimmaksi avuksi Anna kertoo kyvyn kriittiseen ajatteluun, joka jokaisella tutkijalla on takataskussaan.

– Varsinkin tällä alalla on hyvä osata tulkita ja lukea rivien välistä. Sitä törmää monenlaiseen jauhantaan, josta pitää osata erottaa oleellinen, Anna tiivistää.

Muista avoin mieli –vaihtoehtoja on aina!

Omien sanojensa mukaan levottoman sielun omaava Anna Puu kertoo nauttivansa uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta. Nyt musiikista täysin rinnoin nauttiva laulaja on harkinnut opiskelevansa vielä lisää. Paikalleen jämähtäminen ei ole pakollista, vaan aina on hyvä olla vaihtoehtoja.

– On surullista ajatella, että joku tekee työkseen jotakin, mitä vihaa tai ettei saa siitä mitään irti, pohtii Anna.

– Minusta tuolloin olisi syytä jäljittää polku, joka on johtanut epätyydyttävään tilanteeseen ja sitten pohtia, miten sen kulkua voisi muuttaa itselle toivotumpaan suuntaan, hän jatkaa.

Vaihtamalla paranee – rennosti vaan

Annan mukaan kenenkään nuoren ei kannata ottaa liikaa paniikkia tulevaisuuden suunnitelmistaan, sillä eivät monet aikuisetkaan tiedä mitä haluavat ”isona tehdä”.

– Sellainen ajatusmalli on mielestäni vanhanaikainen, että lopullinen urasuunnitelma on tehtävä jo alle 20-vuotiaana ja sitä on sitten seurattava, vaikka mieli muuttuisi matkan varrella, tiivistää Anna.

Laulajattaren mukaan alan vaihtaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Hyvä esimerkki hieman vanhempana opiskelusta Annalla on läheltä, sillä hänen isänsä opiskeli uuden ammatin aikuisiässä. Sivusta seuranneena Anna ei pitänyt ponnistusta hankalana, vaan uskoo motivaation ja yleissivistyksen tason jopa helpottavan aikuisiän opiskeluja.

Mikään ei ole mahdotonta

Anna muistuttaa myös vaihtoehdosta täydentää jo olemassa olevaa osaamista. Aina ei kannata heittää mennyttä roskakoriin, vaan ehkä etsiä ne osa-alueet, jotka toimivat ja joita voisi hieman ”tuunata” esimerkiksi lisä-opinnoilla.

– Kierrätystä voi siis hyödyntää myös työelämänsä piristämiseksi, Anna hymähtää.

Uutta levyään valmisteleva laulaja kohdistaa tarmonsa itsensä toteuttamiseen. Rauhaisaan tahtiin musiikkiaan tekevä laulaja ei odota suuria seitsemästä Emma-ehdokkuudestaan, mutta jos yksikin pysti matkaan tarttuu, niin Anna tulee olemaan todella tyytyväinen. Uutta levyä päästään toivottavasti kuuntelemaan jo ennen kesää.

Next article