Etusivu » Johtaminen ja ura » Hyvä stressinhallinta johtamisen ytimessä
Johtajuus

Hyvä stressinhallinta johtamisen ytimessä

johtajan-stressinhallinta-paineet
johtajan-stressinhallinta-paineet
Kuva: Pexels

Johtajan oma henkilökohtainen tunnetila voi olla pahin tulppa yrityksen menestykselle. Huono stressinhallinta ja henkilökohtaiset pelot saavat johtajan vetäytymään ja henkilöstö jää ilman tarvitsemaansa tukea.

– Johtajan henkinen pahoinvointi voi aiheuttaa pahan ketjurektion. Huono johtaminen on nimittäin yksi merkittävimmistä sairauspoissaolojen syistä, kertoo Perkka-Valmennus Oy:n, Paavo Martikainen.

Martikainen kertoo esimerkkiä teollisuusyrityksestä, jossa johtamista kehittämällä saatiin puolessa vuodessa sairauspoissaoloja vähennettyä 7,4 %:sta 4 %:iin. Johtajan omat arvot, asenteet ja ajatukset ovat tänä päivänä entistä tärkeämpiä johtamisen työkaluja. Perinteiset rationaaliset päätöksenteon kysymykset ovat pakollisia, mutta tulos tehdään, jos yhteinen tunnetaso saadaan oikeaksi.

Stressinhallintaa Martikainen testaa esimerkiksi viemällä johtajia pitkille vaelluksille tai tarvittaessa satojen kilometrien moottorikelkkasafarille.

– Kun fyysiset rajat alkavat tulla vastaan, alkaa todellinenkin luonne tulla esiin. Silloin johtajan sisällä oleva henkilökohtainen tunnetulppa aukeaa ja syntyy konkreettisia oivalluksia. Oma käytös ymmärretään paremmin ja syntyy rohkeus kohdata vaikeatkin henkilökohtaiset asiat. Martikainen kertoo.

Johtamisen muutoksesta tulee pysyvä vasta silloin, kun johtaja itse oivaltaa, tunnistaa ja kokee oman käyttäytymisensä seuraukset. Tätä varten johtaja tarvitsee lähelleen ainakin yhden ihmisen, jonka kanssa voi keskustella vaikeista asioista oikeilla nimillä. Usein pelkkä omien pelkojen käsittely ja voittaminen tuovat merkittäviäkin muutoksia päivittäiseen johtamiseen ja sitä kautta myös yrityksen tulokselliseen toimintaan.

Next article