Skip to main content
Etusivu » Johtaminen ja ura » Jukka Jalonen tietää – Yhteistyössä on voima
Työmotivaatio

Jukka Jalonen tietää – Yhteistyössä on voima

Suomalaisen urheilukansan tuntema ja kunnioittama valmentaja Jukka Jalonen tietää, että hyvä tiimi on yhdessä enemmän kuin osiensa summa.

Tiimityö on monelle työelämässä arkipäivää, mutta tiimityötaitojen kehittämisessä on usein yhdellä jos toisellakin parantamisen varaa. Onnistumisen ytimessä on tiimiläisten erilaisten persoonien, taustojen sekä viestintätapojen kääntäminen yhteentörmäysten sijaan voimavaraksi. Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen puhuu mielellään yhteen hiileen puhaltamisen tärkeydestä. 

– Positiivinen ilmapiiri synnyttää turvallisen työyhteisön, jossa jokainen voi olla aidosti oma itsensä ja nauttia työnteosta yhdessä muiden kanssa. Ja tehdä välillä myös virheitä, kunhan niistä opitaan.

Luottamuksen ja positiivisen työilmapiirin etuihin kuuluvat työhyvinvointi ja työssä viihtyminen. Ne puolestaan antavat Jalosen mielestä kullekin tekijälle erinomaisen mahdollisuuden saada omat vahvuutensa esiin työssään.  

– Kun työntekijöiden työpanos paranee, siitä on luonnollisesti hyötyä työyhteisölle myös taloudellisesta näkökulmasta, Jalonen sanoo.

Työssä motivointi perustuu auttamiselle

Jalonen tietää kokemuksesta, että toimiva tiimi rakentuu motivoituneista ja sitoutuneista tekijöistä sekä erinomaisesta tiimihengestä.

– Tiimihenkeä edistetään laadukkaalla kommunikoinnilla ja viestinnällä, fiksulla palautekulttuurilla ja kaikkien tekijöiden arvostamisella roolista riippumatta. Tästä rakentuva luottamuksellinen ilmapiiri on timanttisen tiimihengen peruskivi.

Henkilöstön motivoimisen lähtökohta on se, että jokainen työntekijä tietää omat henkilökohtaisen työnsä vaatimukset ja tavoitteet.

– Jatkossa motivointi tapahtuu sitten viisaalla johtamisella, auttamalla työntekijää tämän omassa tehtävässä.  

Jalosen näkemyksen mukaan motivaation tulee ensisijaisesti lähteä yksilöstä itsestään, mutta varsinkin haastavissa tilanteissa tarvitaan myös ulkoa tulevaa motivointia.

– Esihenkilöiden tehtävä on auttaa alaisiaan sekä tarvittaessa myös kollegoitaan ja omia esihenkilöitään. Motivointi on auttamista. Ei työssä kukaan yksin pärjää.

Jukka Jalonen on päävalmentajauransa aikana voittanut joukkueensa kanssa olympiakultaa Pekingissä vuonna 2022 sekä nuorten (2016) ja aikuisten maailmanmestaruudet (2011, 2019 ja 2022).

Next article