Etusivu » Johtaminen ja ura » Merru Tuliara: Uusia osaajia maailmalta
Henkilöstöhallinto

Merru Tuliara: Uusia osaajia maailmalta

merru-tuliara-kansainvalinen-rekrytointi
merru-tuliara-kansainvalinen-rekrytointi
Kansainvälinen rekrytointi on monitahoinen kokonaisuus, joka täytyy hoitaa huolella. Kuvassa Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara. Kuvat: Marjo Koivumäki ja Unsplash

Suomi tarvitsee monella toimialalla työperäistä maahanmuuttoa. Kansainvälinen rekrytointi vaatii suunnitelmallisuutta ja sitoutumista.

Suomen työmarkkinoilla vallitsee ristiriitainen tilanne: työlle ei löydy tekijöitä tai tarjolla olevan tekijäkunnan profiili ei vastaa työn vaateita. Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan onkin päivänselvää, että ilman kansainvälisiä osaajia Suomi ei tule tulevaisuudessa pärjäämään, ei kansantalouden kilpailukyvyn mittareilla tai huoltosuhteenkaan puolesta.

– Meillä on pula tekijöistä ja tarvitsemme aktiivista ja suunnitelmallista kansainvälistä rekrytointia. Viime tinkaan jätetty tai huonosti suunniteltu prosessi ei johda hyvään lopputulokseen. Tällä hetkellä sujuvaa osaajien rekrytointia hidastuttavat kankeat lupaprosessit, saatavuusharkinta sekä myös yrityksissä vallitsevat asenteet.

Meillä on pula tekijöistä ja tarvitsemme aktiivista ja suunnitelmallista kansainvälistä rekrytointia.

Tuliaran mukaan osaajien saaminen Suomeen vaatii yhä enemmän ponnisteluja, sillä kilpailu tekijöistä on kovaa.

– Tarvitsemme strategian siitä, mitä osaamista täällä tarvitaan ja kuinka parhaat työntekijät saataisiin Suomeen houkuteltua. Tarvitsemme myös tehokasta markkinointia ja yleisen ilmapiirin tulisi olla vastaanottavaisempi. Maailmanlaajuisesti halu lähteä maailmalle on vähentynyt, koska palkkatason nousu ei aja enää ihmisiä muuttamaan rahan perässä.

Suunnittelusta toteutukseen

Kun yritys on tunnistanut osaajatarpeensa ja kansainvälinen rekrytointi nostettu pöydälle, tulisi Tuliaran mukaan asiasta tehdä selkeä päätös. Tulipalojen sammuttelun sijaan hän kannustaa yrityksiä ennakointiin.

– Kun syy ja tarpeet rekrytoinnille on selvitetty ja päätös tehty, tulee siihen sitoutua ja koko työyhteisön alkaa valmistautua ulkomaalaisten työntekijöiden saapumiseen.

Tuliaran mukaan tässä vaiheessa olisikin työvoiman hakemiseen hyvä valita asiantunteva kumppani, esimerkiksi henkilöstöpalveluyritys, sillä rekrytointi vaatii osaamista, asiantuntijuutta ja aikaa.

– Kumppanit auttavat kohdemaan valinnassa, rekrytointiprosesseissa ja monissa muissa asioissa, joita kansainvälinen rekrytointi pitää sisällään. Ulkomaalaisen työntekijän palkkaaminen on iso ja monitahoinen kokonaisuus, johon liittyy usein myös työntekijän perheen asioita. Kokonaisuus täytyy hoitaa huolella alusta alkaen.

– Ei riitä, että tekijä tuodaan Suomeen ja jätetään oman onnensa nojaan. Kotoutumisen tulisi alkaa välittömästi ja joillakin aloilla jo hyvissä ajoin etukäteen esimerkiksi kielikoulutuksen muodossa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Next article