Etusivu » Johtaminen ja ura » Restonomiopinnoista rohkeasti yrittäjäksi
Uratarinat

Restonomiopinnoista rohkeasti yrittäjäksi

Villada Travel Group Oy: Tommi Lehtonen (vas.) ja Eerik Rusanen. Kuva: Mikko Wivolin

Ammattikorkeakoulussa restonomeiksi opiskelleet Eerik Rusanen ja Tommi Lehtonen perustivat huviloita vuokraavan yrityksensä jo ennen valmistumistaan. Työssään he toteuttavat omia ja asiakkaidensa unelmia.

Matkailu- ja ravitsemisalan perusopintojen lisäksi restonomin tutkinto tarjoaa mahdollisuuden opiskelujaksoihin ja työharjoitteluun ulkomailla. Opiskelija voi valita suunnitelmiaan parhaiten tukevia syventäviä opintoja ja työstää ideoitaan, kuten Eerik Rusanen ja Tommi Lehtonen tekivät.

Liikeidea syntyi Barbadoksella

Eerik Rusasen mukaan on paljon opiskelijasta itsestään kiinni, mitä saa irti koulutuksesta. Hän valitsi haastavia kursseja, jotka liittyivät yrittäjyyteen ja kansainväliseen liiketoimintaan. Nykyisen yhtiökumppaninsa Tommi Lehtosen kanssa he käyttivät lähes puolet opiskeluajastaan ulkomailla. Mukaan mahtui muun muassa yrittäjyysleiri Englannissa Cambridgessa ja vaihto-opintoja Karibialla.

– Olimme vaihdossa Barbadoksella ja pääsimme työskentelemään premium-matkatoimistoon. Mietimme idean tuomista kotimarkkinoille. Silloin ensimmäinen ajatus oli venäläisturistien majoituspalvelu. Lähdimme seuraavaksi työharjoitteluun Venäjälle, Eerik Rusanen kertoo.

Liikeidea jalostui matkan varrella ja kohderyhmiksi tulivat kotimaiset kuluttajat ja yritykset, jotka etsivät tasokasta ja turvallista majoitusta vuokrahuviloissa ulkomailla.

Opiskelijalle ovet aukeavat

Rusanen ja Lehtonen olivat alun perin suunnitelleet perustavansa yhteisen yrityksen vasta valmistumisensa jälkeen, mutta koska asiakkaita ja sopivia huviloita löytyi verkostojen kautta, Villada aloitti toimintansa jo vuonna 2013. Lopputyönsä yhtiökumppanit tekivät omalle yritykselleen ja hyötyivät siitä monipuolisesti.

– Opiskelijana oli pienempi kynnys kokeilla, kun ei tarvinnut jäädä pois hyvästä palkkatyöstä. Koulutuksen yrittäjyysleirit antoivat varmuutta ja uskoa omaan ideaan. Opiskelijasta yrittäjäksi ryhtyvältä voi jäädä jotain tukia saamatta, mutta toisaalta saa paljon ilmaista apua, kun soittaa ja kysyy. Opiskelijoita halutaan auttaa, Rusanen toteaa.

Ammattikorkeakoulututkinnon kurssit antavat valmiuksia hyvään asiakaspalveluun ja varmuutta esiintymiseen.

Rusanen ja Lehtonen pyörittävät bisnestään netissä, mutta palvelevat asiakkaitaan samalla intohimolla ja asenteella kuin kivijalkakauppiaat. Villadan toisen kokonaisen tilikauden päättyessä liikevaihtoa kertyi puolimiljoonaa euroa.

Restonomi (AMK) on matkailu-, ravitsemis- ja talousalan ammattilainen. Restonomitutkinnon suorittaneilla on laaja asiantuntemus matkailu-, ravitsemis- ja talousalasta ja niihin kuuluvien palveluiden toiminnan kehittämisestä. Koulutus antaa valmiudet toimia mm. ravitsemispalvelujen esimiestehtävissä, elintarvikkeiden markkinointi- ja myyntitehtävissä, matkailualan asiantuntijatehtävissä, yrittäjänä sekä palveluliiketoiminnan suunnittelijana ja kehittäjänä.

Valmistumisensa jälkeen ja työskenneltyään kolme vuotta asianomaisella alalla restonomit voivat jatkaa opintojaan suorittamalla ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Next article