Etusivu » Johtaminen ja ura » Samuli Huhtala, eli rap-artisti Spekti, sai ammatin lapsena kiinnostusta herättäneestä alasta
Uratarinat

Samuli Huhtala, eli rap-artisti Spekti, sai ammatin lapsena kiinnostusta herättäneestä alasta

Kuva: Sami Siilin

– Kaveripiirissä oli tavallista, että vielä lukiossa ei tarkkaan tiedetty, mitä halutaan lähteä opiskelemaan, kertoo rap-artisti Spektinä tunnettu Samuli Huhtala.

Huhtala muistaa, kuinka hänen isovanhempansa eläkkeelle jäätyään matkustelivat paljon ja tulivat usein matkoilta palattuaan Samulin kotiin kylään. Ulkomaiset kolikot ja setelit näyttivät pikkupojan silmissä huikean hienoilta. Ehkäpä nämä muistot innostivat Huhtalaa vielä vähän vanhempanakin niin paljon, että hän päätti hakea opiskelemaan rahoitusalaa Helsingin kauppakorkeakouluun.

– Suurin osa kavereistani keksi itseään kiinnostavan alan vasta lukion jälkeen ja on löytänyt ihan mukavan paikan elämässään. Oli joukossa toki muutama, joilla oli opiskelu- ja urapolku valmiina kaavana mielessä jo kouluaikana, mutta se ei ollut yleistä, kuvailee Huhtala melko yleistä tapaa, jolla lukioiässä opiskelua tavataan suunnitella.

Huhtala itse valitsi kauppakorkeakoulun oikeastaan siksi, että hänelle oli tärkeää, että kaupallista tietoa voi sieltä valmistuttuaan hyödyntää monella alalla.

– Vielä opiskelujen alussa en itsekään tiennyt ihan varmasti, mitä haluan isona tehdä, joten sain hyvän ja laajan pohjan työskennellä vaihtelevissa tehtävissä, hän kertoo.

Pääsykokeisiin Huhtala ei ensimmäisellä kerralla suhtautunut sanojensa mukaan riittävällä vakavuudella, eikä nähnytkään nimeään valittujen opiskelijoiden joukossa. Niinpä armeijavuoden jälkeen hän pyrki uudelleen päättäväisemmin, ja silloin ovet kauppikseen avautuivat.

Ovia saa parhaiten auki tekemällä opinnot ja työt niin hyvin kuin mahdollista

Huhtala oli musiikissa mukana jo nykyistä aikaisemmin ja teki muun muassa Fintelligensin kanssa yhteistyötä 2000-luvun alussa. Ehkä siitä johtuen kesätyöt rahoitusalalla eivät kuuluneet itsestään selvänä Huhtalan suunnitelmiin.

– Viimeisenä opiskeluvuotena havahduin siihen, että taitaa olla syytä alkaa tehdä alan töitä ennen kuin valmistun. Pääsinkin ihan hyvään työhön yritykseen, jossa sain samalla tehdä graduani. Kun sen sain valmiiksi, jäinkin sinne vakinaisiin töihin, hän kertoo.

Ura eteni aina sijoitusjohtajaksi asti, mihin Huhtala sanoo isona mahdollistajana olleen juuri korkeakouluopiskelun. Antaahan alan opinnot erilaiset valmiudet työstä suoriutumiseen kuin jos mitään pohjaa ei olisi.

– Kuka tahansa voi oppia työtehtävät, mutta prosessi on ilman koulutusta paljon raskaampi kuin jos on jo valmiiksi hyvä käsitys alasta, Huhtala toteaa.

– Korkeakoulusta valmistuminen osoittaa myös tietynlaista sitoutumista sekä kykyä ja halua viedä asioita loppuun asti vastuullisesti.

Vaikka monessa koulutuksessa puhutaan selvistä stepeistä, joita kulkemalla pääsee sinne, missä haluaa esimerkiksi viiden vuoden kuluttua olla, Huhtala ei näe tätä välttämättä hyvänä neuvona – ainakaan hänelle itselleen se ei sovi.

– Voi mennä helposti siihen, että aletaan haaveilla siitä viiden vuoden kuluttua tapahtuvasta eikä muisteta keskittyä siihen, mitä on juuri nyt menossa, hän sanoo.

Muusikkopiireissä sijoitusjohtaja, räppäri Huhtala, ei koe itseään taustansa vuoksi mitenkään erilaiseksi kuin muut. Hän muistuttaa, että tänä päivänä muusikot ovat lähes aina yrittäjiä, joille on tärkeää puhua rahasta ja tietää yrittäjyyteen liittyvistä lainalaisuuksista.

– Jos mietin talousalan tietämystäni muusikkona, siitä on iso etu. En ”pelkää” rahaa, päinvastoin yrittäjyyden ja siihen liittyvien raha-asioiden miettiminen on kivaa, Huhtala sanoo tyytyväisenä.

Next article