Etusivu » Kasvu ja kansainvälistyminen » Minna Helle: Kasvun tie vai kuihtumisen kuja?
Teknologiateollisuus

Minna Helle: Kasvun tie vai kuihtumisen kuja?

teknologiateollisuus-minna-helle
teknologiateollisuus-minna-helle
Minna Helle kuvailee koko Suomen ja yritysten päätyneen pandemian vuoksi tienris- teykseen, jossa on valinnan paikka. Kuvat: Aino Mäki

Minna Helle

työmarkkinajohtaja, Teknologiateollisuus

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle peräänkuuluttaa kykyä katsoa kriisinkin keskellä tulevaisuuteen.

Koronakriisi kiihdyttää yritysten ja koko yhteiskunnan uudistumistarvetta. Markkinoilla tapahtuu rajuakin uusjakoa: on menestyjiä ja henkitoreissaan kamppailevia yrityksiä. Kuinka varmistaisimme sen, että yhä useampi yritys selviytyisi?

– Kiireellisenä toimena on välttämätöntä varmistaa, ettei terveitä yrityksiä pääse kaatumaan koronan takia. Siksi yritysten kriisitukien jatkamiseen tulee olla valmius, Helle toteaa.

Myös työmarkkinajärjestöillä on Helteen mukaan suuri vastuu. Kustannuskilpailukyvyn rapautumista voitaisiin estää hyödyntämällä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia.

– Tilanne on monella tapaa haasteellinen. Voimavarat menevät nyt pääsääntöisesti kriisistä selviämiseen, mutta satsauksia tulevaisuuteen pitäisi uskaltaa tehdä jo nyt, jotta talouskasvun alkaessa valmius vastata kysyntään on olemassa.

Kasvu vai kuihtuminen?

Helle kuvailee koko Suomen ja yritysten päätyneen pandemian vuoksi tienristeykseen, jossa on valinnan paikka. Vaihtoehtoja on valita kasvu tai hitaan palautumisen polku.

Yritykset tarvitsevat vahvan viestin siitä, että yrittämistä arvostetaan ja investointeihin kannustetaan.

– Poliittisilla päätöksillä on suuri merkitys. Yritykset tarvitsevat vahvan viestin siitä, että yrittämistä arvostetaan ja investointeihin kannustetaan myös poliittisin päätöksin.  

– Teknologiateollisuuden teettämän analyysin perusteella parhaat avaimet kasvuun löytyvät digivihreän kiihdytyksen uralta. Se tarkoittaa, että satsaamme tuottavuusloikkaan digitalisaatiota hyödyntämällä. Lisäksi tarvitaan rohkeita panostuksia erityisesti puhtaaseen teknologiaan, tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan, Helle tähdentää.

Uudistukset eivät saa odottaa

Rakenteellisia uudistuksia ei saa lykätä.

– Rakenteita on uskallettava muuttaa, koska yritysten ja niiden työntekijöiden tarpeet ovat niin erilaiset. Yhtä tärkeää on, että yrityksissä rakennetaan luottamusta henkilöstön kanssa ja haetaan aktiivisesti uudistumista tukevia toimintatapoja.

Esimerkiksi digiloikka ei onnistu ilman inhimillisen pääoman mukanaoloa.

– Jos toimintatavat eivät muutu ja osaaminen kehity, ei esimerkiksi laite-investoinneista saada haluttua hyötyä. Uskon vahvasti siihen, että ihmisten kyky oppia toisiltaan ratkaisee yritysten menestyksen.

– Menestyvät yritykset ovat Suomen hyvinvoinnin kivijalka, ja yritys taas tarvitsee osaavia työntekijöitä pärjätäkseen. Intressit ovat yhteiset, Helle kiteyttää.

Next article