Etusivu » Kasvu ja kansainvälistyminen » Kasvuyrittäjä tarvitsee ympärille toteuttajajoukkueen
Kasvuyritykset

Kasvuyrittäjä tarvitsee ympärille toteuttajajoukkueen

Kuva: oma arkisto

Yrityksen johtaminen kasvu-uralle on haastava laji. Siksi ympärille tarvitaan hyvä valmentaja ja erinomainen joukkue. AFN Oy:n asiantuntija Esko Huttu-Hiltusella on pitkä kokemus suomalaisyritysten kasvun vauhdittamisesta. Hän on hieman huolissaan kasvuun tähtäävien yritysten toimintaedellytyksistä Suomessa.

– Meidän on kyettävä synnyttämään Suomeen riittävästi kasvuhaluisia ja -kykyisiä yrityksiä. Nyt tarvitaan yhteishenkeä ja rohkaisua, jotta yritykset löytävät ja uskaltavat johdattaa yrityksensä kasvu-uralle, hän puuskahtaa.

Suomesta löytyy runsaasti toimialoja, joilla on ainesta kasvuun.

– Nyt pitäisi ravistautua irti uuden Nokian toiveajattelusta, sillä kasvuyrityksiä voi syntyä mille tahansa toimialalle. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Juustoportin ja Riitan Herkun kaltaiset toimijat, jotka ovat kasvaneet nyrkinkokoisesta yrityksestä konserniksi.

Pohjoismainen yhteistyö kannattaa

Huttu-Hiltunen kehottaa yrittäjiä suuntaamaan katseet muihin Pohjoismaihin.

– Suomalaisyritysten kannattaa  liittoutua ja tehdä yhteistyötä pohjoismaisten yritysten kanssa. Suomi on yksin pieni maa ja markkina, mutta Pohjoismaa näyttäytyy ulospäin kokoaan suurempana, jolloin yksittäinen yritys saa myös isommat muskelit, hän vinkkaa.

Lue myös: Kasvuyritysmaailmassa tarvitaan pivot-käännöksiä, jos totuttu tapa ei enää toimi

Arktinen pohjoinen luonto kiinnostaa

– Liittoutuminen kannattaa myös siksi, että pohjoismaiset yritykset edustavat arktista ulottuvuutta, joka kiinnostaa.

– Arktinen luonto on monimuotoinen ja houkutteleva kokonaisuus, joka herättää kiinnostusta erityisesti Kaukoidän markkinoilla. Se on vahvuus, jota Suomi voi tarjota globaalisti ja jota kukaan ei voi meiltä varastaa. Arktisen ulottuvuuden aikaikkuna on nyt auki, joten siihen kannattaa tarttua.

Yrittäjän ominaisuudet ratkaisevat

Mikä sitten luo edellytykset yrityksen kasvulle?

– Perusasiat, kuten kysyntä ja erottautuminen markkinoinnissa. Aivan ratkaisevassa asemassa ovat kuitenkin ohjaimissa olevan yrittäjän henkilökohtaiset ominaisuudet. Hänellä on oltava elämän tarkoitus, jonka varaan hän rakentaa tavoitteet, vahva läsnäolo ja motivaatio, jotka auttavat saavuttamaan tavoitteet sekä intohimoa, paloa ja tuottavuutta. Lisäksi hänellä on oltava hyvä fyysinen ja henkinen kunto sekä hyvät vaikuttamistaidot. Nämä ominaisuudet antavat erinomaiset lähtökohdat luotsata yritys menestykseen.   

Yrittäjä = huippu-urheilija

Huttu-Hiltunen näkee paljon yhtäläisyyksiä yrittäjän ja kilpaurheilijan välillä.

– Yrittäjältä vaaditaan moniottelijan ominaisuuksia. Hänen on osattava monta lajia, mutta se ei tarkoita, että hänen on hallittava ne kaikki erinomaisesti. Kukaan ei pärjää yksin, joten ympärille kannattaa muodostaa monitaitoinen joukkue, josta löytyy kokemusta, näkemystä, osaamista ja verkostoja, jotka auttavat yritystä ottamaan kasvuloikan ja saavuttamaan tavoitteet määrätyssä ajassa. Yrityksen kasvuloikka on erityisesti pk-yritykselle suuri ponnistus, joten kasvun vauhdittaminen on mielestämme syytä tehdä aina tavoitteellisena, hyvin johdettuna ja mittaroituna projektina – aivan kuten huippu-urheilijan valmentautuminen ja suoritukset.

Yrittäjän pitäisi osata myös nauttia ja iloita jokaisesta päivätä ja elää mahdollisimman tasapainoista ja täyttä elämää,  eli matka tavoitteeseen on vähintään yhtä tärkeä kuin itse tavoite.

Next article