Skip to main content
Etusivu » Kasvu ja kansainvälistyminen » Suomen Yrittäjät: Takki auki maailmalle ja maitojunalla kotiin?
Liike-elämän palvelut

Suomen Yrittäjät: Takki auki maailmalle ja maitojunalla kotiin?

Kuvat: Pexels ja o arkisto

Mika Kuismanen

pääekonomisti, Suomen Yrittäjät

– Kansainvälistyvän yrityksen tulee tehdä kotiläksyt kunnolla, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Korona-aika on ollut talouden vinkkelistä erikoinen, sillä pysähdyksen on aiheuttanut virus eikä alkusysäys johtunut talouden tekijöistä. Kuismasen mukaan yrittämisen näkökulmasta asetelma on erittäin mutkikas, sillä kukaan ei oikein tiedä, kuinka tilanne kehittyy.

Näkymät vaikuttavat yrittäjien haluun höllentää kukkaron nyörejään.

– Investointiodotukset seuraavan vuoden ajalle ovat laskeneet merkittävästi. Tällä on harmittavat seuraukset tulevaan kasvuun, sillä pääsääntöisesi investoinnit luovat pohjan tulevalle kasvupotentiaalille. Kun meillä keskimäärinkin matala investointihalukkuus vielä tästä laskee, on se varsin huolestuttava piirre.

Kasvua hakemassa

Investointien tekeminen arvatenkin mietityttää, sillä käsissä on poikkeuksellisen sumuinen kristallipallo. Kuinka pk-yritys uskaltaa lähteä metsästämään kasvua kansainvälisiltä markkinoilta?

Ylipäänsä suomalaisten kansainvälistyvien pk-yritysten määrä on noussut.

– Olemme pieni maa ja markkinat täyttyvät nopeasti, ja mikäli yritys haluaa nopeaa kasvua on lähdettävä rajojen ulkopuolelle. Ylipäänsä suomalaisten kansainvälistyvien pk-yritysten määrä on noussut, Kuismanen sanoo.

Kuismasen mukaan on syytä huomioida, että vaikka kansainvälisten markkinoiden kova kilpailu vaatii paljon, se myös jalostaa yritystä pitkällä tähtäimellä. Kaikkeen on satsattava enemmän.

Tutustu markkinaan

Kansainvälistymisen tärkein kotiläksy on markkinaan perehtyminen ja Kuismasen mukaan se voi osoittautua pk-yritykselle haastavaksi. Toisaalta luotettavien kontaktien luomiseen ulkomaille on Suomessa apuna paljon hyviä organisaatioita, mutta silti kaupan clousaaminen on aina yrittäjän vastuulla.

Toisena kotiläksynä Kuismanen nostaa esiin rahoituskuvioiden perusteellisen selvittämisen.

– Rahoituksen järjestäminen voi olla monimutkaista ja se vaati riskinottoa. Tyypillisesti rahoituksen järjestäminen on kovan työn takana.

Kansainvälistymisessä ei ole oikotietä onneen, mutta matkan töyssyjä voi madaltaa tekemällä kotiläksyt huolella. Kuismanen kehottaakin yrityksiä konsultoimaan runsaasti eri tahoja ja etsimään mahdollisimman paljon ja proaktiivisesti tietoa.

Next article