Skip to main content
Etusivu » Kasvu ja kansainvälistyminen » Teknologia on kasvun katalysaattori
Datan hyödyntäminen

Teknologia on kasvun katalysaattori

Datalla on arvoa, on syytä huolehtia että pystymme itse hyödyntämään tuottamaamme dataa sekä tunnistamaan riippuvuudet. Kuva: Pexels

Petri Salminen

puheenjohtaja, Suomen Yrittäjät ry

Myyjän tärkein työkalu on oikeiden kysymysten esittäminen. Sama pätee myös teknologian hyödyntämiseen. Esimerkiksi generatiivinen tekoäly antaa sitä osuvampia vastauksia, mitä tarkempia komentoja sille antaa.

Jokaisessa yrityksessä tulee tunnistaa, millaista teknologiaa on käytössä ja miten se vaikuttaa toimialaan sekä asiakkaiden käyttäytymiseen. Oman liiketoiminnan kannalta keskeisten osa-alueiden sekä datavirtojen ymmärtäminen ovat avainasemassa. Teknologia mahdollistaa etätyön ja tuotannon monipaikkaistumisen sekä tarjoaa työkalut prosessien jatkuvaan optimointiin ja asiakkaiden parempaan palvelemiseen. Kun keräämme ja analysoimme oikeanlaista tietoa, pystymme tunnistamaan liiketoiminnan pullonkaulat ja löytämään ratkaisuja niihin.

Suomi on pieni kielialue kaukana suurista markkinoista, mutta teknologian ansioista maailma on meille avoinna. Samalla globaalit jättiläiset ovat tehneet datan keräämisestä ja jalostamisesta oman liiketoimintamallinsa. Datalla on arvoa, on syytä huolehtia että pystymme itse hyödyntämään tuottamaamme dataa sekä tunnistamaan riippuvuudet. Ei ole tarkoituksenmukaista vain syöttää alustapalveluita tai jäädä niiden armoille.

Teknologia kehittyy, mutta se on vain väline

Teknologia tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia ja yrityksen tehtävä on suodattaa niistä ne, jotka parhaiten palvelevat sen tarpeita. On kuitenkin muistettava, että pakolla ei saada aikaan hyviä tuloksia. Pelkkä teknologian tyrkyttäminen tai vaatiminen ei toimi.

Teknologia itsessään ei määritä toimintaamme. On tärkeää ymmärtää, että teknologia ei korvaa kaikkea. Teknologia ei uhkaa kädentaitoja tai perinteistä osaamista. Päinvastoin se voi tehdä niistä entistä arvokkaampia. Esimerkiksi internet on avannut oven maailmanlaajuisille markkinoille ja mahdollistanut kasvun lukuisille perinteisten alojen yrityksille.

Tekniikka on jo olennainen osa kaikkea tekemistämme ja sen vaikutus tulee entisestään voimistumaan tulevaisuudessa. Sen sijaan, että vastustaisimme tätä muutosta, meidän tulisi löytää parhaat tavat hyödyntää sitä. Vaikka teknologia muuttaa paljon, se ei poista ihmisten merkitystä. Innovatiivisuus, intohimo, ammattitaito ja aito vuorovaikutus ovat jotain, mitä koneet eivät vielä hallitse.

Next article