Etusivu » Kaupan alan tulevaisuus » Maatiloista tulee energiantuottajia
Sponsoroitu

Biokaasulla voidaan korvata fossiilista öljyä ja maakaasua. Kotimainen kaasu on myös huoltovarmuustekijä.

– Suomalaiset maatilat ovat avainasemassa biokaasun tuotannon kasvun kiihdyttäjinä, sillä maatiloilla on potentiaalia nykyistä selvästi laajempaan biokaasun tuotantoon ja hyödyntämiseen, painottaa BioKaMa-hankkeen projektipäällikkö Ritva Imppola.

– Energialasku on merkittävä osa maatilojen kustannuksista. BioKaMa-hanke edistää biokaasun tuotantoa, jalostusmahdollisuuksia ja käyttöä Pohjois-Pohjanmaalla. Tavoitteena on aikaansaada tilojen ja yritysten välille yhteistyötä biokaasutuotannon aikaansaamiseksi ja biokaasun hyödyntämiseksi. Jos käytettävästä energiasta pystyy itse tuottamaan edes osan, tuo se merkittävää säästöä, Imppola jatkaa.

Puhtaalle kaasulle on kysyntää

– Biokaasulle on kysyntää liikenteessä, sähkön- ja lämmöntuotannossa ja teollisuudessa. Kun saadaan suuria teollisia käyttäjiä, voidaan rakentaa asemia, joista myös muut pystyvät tankkaamaan. Teollisuudelle kyse on saatavuudesta ja hinnasta. Mutta teollisuus olisi valmis maksamaan vähän enemmän kotimaisesta kaasusta, jos sitä olisi riittävästi saatavilla, sanoo Sievin Teollisuuspuisto Oy:n toimitusjohtaja Ari Mickos.

– Sievi on teollista maaseutua, jossa biokaasu on oiva vaihtoehto. Lähellä tuotetulla kaasulla voidaan korvata muualta ostettavaa energiaa. Samalla se on maatiloille uusi tulonlähde. Jos viljelijät tekevät investointeja yhdessä, hinta per tuotettu kilowattitunti laskee merkittävästi. Ja mitä useampi toimija osallistuu tuotantoon, sitä isompi laitos voidaan rakentaa ja tuotos on puhtaampaa. Näin saadaan useampia käyttökohteita kuin pelkällä raakakaasulla, Mickos toteaa.

Biokaasu on toimiva kiertotalouden ratkaisu

• maatiloilla, joiden energiaomavaraisuus lisääntyy. Biokaasuprosessista jäljelle jäävä rejekti auttaa lannoitteena hyödynnettynä myös pienentämään lannoitekustannuksia.
• teollisuudessa, joka pääsee eroon fossiilisista polttoaineista.
• energiantuotannossa (sähkö, lämpö, liikenne), sillä biokaasu on paikallinen uusiutuva polttoaine.

Ilmoittaudu mukaan opintomatkalle

Tule tutustumaan biokaasun tuotantoon maatiloilla ja jätehuollossa, biokaasun hyödyntämiseen maatiloilla ja teollisuudessa sekä biokaasulaitoksen käsittelyjäännöksen hyödyntämiseen lannoitteena ja kuivikkeena.

Next article