Etusivu » Kouluttautuminen » Haaveissa opiskelupaikka? Katso 5 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen
Korkeakoulut

Haaveissa opiskelupaikka? Katso 5 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautumiseen

Kuvat: Unsplash

Kevät tuo tullessaan muutakin kuin auringon paistetta ja lintujen viserrystä. Monelle kevät tarkoittaa ankaraa pänttäämistä, sillä pääsykokeet, joilla tulevat korkeakouluopiskelijat valitaan ovat aivan kulman takana, ja niihin valmistuminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin.

Pääsykokeissa mitataan usein hakijan kykyä hahmottaa isoja kokonaisuuksia ja sisäistää tietoa lyhyessä ajassa. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä pääsykokeisiin lukijalle, muun muassa miten opiskella tehokkaasti ja kuinka paljon pääsykokeisiin pitää lukea. Näitä vinkkejä noudattamalla olet jo askeleen lähempänä sisäänpääsyä!

1. Laadi itsellesi lukusuunnitelma

Lukusuunnitelman laatiminen on levon lisäksi asia, jota ei voi painottaa liikaa. Laatimalla realistisen lukusuunnitelman mahdollistat sen, että sinulla on tarpeeksi aikaa käydä kaikki materiaalit läpi, kerrata ja mieluusti hieman ylimääräistä aikaa. Mieti, kuinka monta kertaa pääsykoekirjat ja muu materiaali olisi hyvä lukea läpi ja kuinka paljon tarvitset aikaa lukemiseen. Hieman löyhempi lukusuunnitelma mahdollistaa sen, että sinulla on varaa pitää ylimääräisiä lepopäiviä esimerkiksi sairastapauksessa.

Lukusuunnitelman avulla saat parempaa kontrollia luku-urakasta. Aseta lukusuunnitelmaan selkeät tavoitteet, esimerkiksi yhden aihealueen läpikäyminen, lepopäivän pitäminen, harjoituskokeiden tai laskuharjoitusten tekeminen. Kun olet etukäteen hahmotellut päivän tai viikon luettavat asiat, on opiskelun aloittaminen piirun verran helpompaa.

2. Käytä aikasi tehokkaasti

Pääsykoeurakan alussa moni pohtii, että kuinka monta tuntia tai kuinka monta kertaa pääsykoekirjat tulee lukea, jotta opiskelupaikka aukenisi. Ikävä kyllä mitään maagista lukua ei ole, vaan lukutunteja tärkeämpää on se, mitä olet lukemastasi sisäistänyt. On parempi lukea vähemmän ja pienemmissä osissa, kuin lukea kymmenen tuntia päivässä ajatuksen harhaillessa muualla.

Toiset ovat parhaassa vireessä heti aamusta, toisilta lukeminen ei onnistu pitkissä pätkissä vaan lukemista tulee tauottaa ja toinen ei malttaisi keskeyttää päästyään hyvään flow-tilaan lukemisen suhteen. Varmista, että ajatus ja keskittymiskyky säilyy kirkkaana lukemisen aikana, ja että lukemisesi on aktiivista luetun ymmärtämistä.

3. Löydä itsellesi sopivin tapa opiskella

Pääsykokeeseen valmistautuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kilpailu on yleisesti ottaen kovaa. Jos siis haluat saavuttaa unelmiesi opiskelupaikan jo tänä keväänä, on tärkeää löytää itsellesi sopivin ja tehokkain tapa opiskella.

Jos et vielä tiedä mikä tapa omaksua tietoa on sinulle tehokkain, kokeile yhdistellä eri strategioita perinteisen lukemisen ympärille. Alleviivaa lukemaasi, kirjoita muistiinpanoja lukemastasi, tee muistilappuja keskeisistä käsitteistä, katso aiheeseen liittyviä videoita, opiskele lukukaverin kanssa ja kysy apua ongelmakohdissa – jos tuntuu, että lukeminen alkaa tökkimään voit virkistää lukemista erilaisilla menetelmillä.

Niin kuin opiskelutapoja, myös optimaalisia opiskeluympäristöjä on monenlaisia. Huolehdi siitä, että ympäristösi on ergonominen, hyvin tuuletettu, meluton eivätkä ulkoiset tekijät häiritse keskittymistäsi. Jos viihdyt ja pystyt keskittymään kotona, opiskele kotona. Monen mielestä kotona on liikaa ärsykkeitä ja on helpompi suunnata lähikirjastoon, kahvilaan tai muualle kodin ulkopuolelle lukemaan.

4. Vertaistuki auttaa jaksamaan

Vertaistuen merkitys korostuu pitkänä ja piinaavana pääsykoekeväänä – on helpottavaa päästä jakamaan lukukokemuksia toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Neuvojen kysyminen, kertaaminen ja stressin purkaminen on helpompaa kun toisena osapuolena on joku, joka on kanssasi samassa tilanteessa.

Mistä vertaistukea sitten löytää? Valmennuskurssia käyvän on helppo löytää kurssilta muita samaan pääsykokeeseen harjoittelevia. Myös kirjastojen lukusalit täyttyvät muista opiskelijoista kevään tullen ja sieltä on helppo bongata samojen kirjojen kanssa tuskailevat kohtalontoverit. Tämän lisäksi internet-keskustelupalstoilta, kuten lääketieteelliseen hakeville perustetusta Älyvuoto-foorumista, tai Facebook-ryhmistä voit löytää muita samanhenkisiä.

5. Kertaus on opintojen äiti

Vanha sanonta pitää edelleenkin paikkansa, ja kertaus-kertaus-kertaus kantaa pitkälle. Lukemasi asiat eivät välttämättä siirry vielä kertalukemasta pitkäkestoiseen muistiin, joten kertaus kannattaa jo luku-urakan aikana. Tehokas asioiden sisäistäminen vaatii säännöllistä kertaamista. Kokeile kerrata lukemasi asiat aina seuraavan lukupäivän aluksi. Näin saat palautettua mieleesi edellisenä päivänä opiskellut asiakokonaisuudet pääpiirteittäin ja voit vielä palata asioiden pariin virkein aivoin.

Kertaamisen tärkeys korostuu etenkin viikkoina ennen pääsykoetta, jolloin suurin osa materiaalista on toivottavasti läpikäytynä ja asiat pitäisi saada pidettyä mielessä kokeeseen saakka. Mitä useammin opiskelet jotain tiettyä aihealuetta, sitä lujemmaksi ja varmemmaksi sen osaaminen muodostuu.

Next article