Etusivu » Johtaminen ja ura » Uusi ammatti, uusi elämä
Jatkuva oppiminen

Uusi ammatti, uusi elämä

Kuva: Unsplash

Teetkö työtä jaksamisen äärirajoilla tai onko työsi ristiriidassa itsellesi tärkeiden arvojen kanssa? Vai haluatko vain tuntea olevasi onnellinen, enemmän elossa? Ammatin vaihtaminen on mahdollista useille, mutta vaatii pohdintaa sekä konkreettisia toimenpiteitä.  

Kouluttautuminen

Uuteen ammattiin vaadittu koulutus voi olla jotakin lyhyen kurssin ja laajojen korkeakouluopintojen väliltä. Aluksi pitää siis selvittää, millaisen koulutuksen uusi ammatti vaatii. Opinnot voivat viedä paljon aikaa ja energiaa, mutta mitään hyvää ei saa ilman puurtamista. On olemassa paljon aikuiskoulutusohjelmia, joita voi suorittaa etänä ja nykyisen työn ohella. Voisiko yrittäjyys olla yksi vaihtoehto? Silloin sinun ei välttämättä tarvitse opiskella täysin uutta ammattia.

Harrastuksesta työ

Yksi surffaa lomat Balilla, toinen piirtää sarjakuvia, ja kolmas bloggaa intohimoisesti muodista. Harrastuksen muuttaminen työksi ei onnistu kaikilta, mutta yrittäjyyden avulla lempiajanvietteestä voi parhaimmillaan luoda itselleen todellisen unelmaduunin. Palkkatyöstä tuttu vastuu siirtyy silloin työhön, jota tehdään itselle – omien arvojen ja intohimon mukaisesti. Elämä saattaa silloin olla niukempaa, mutta usein paljon täydempää.

Tuet ja etuudet

Tiesitkö, että yli vuoden saman työnantajan palveluksessa olleet voivat saada kahden vuoden opintovapaan? Opintovapaan voi käyttää julkisen valvonnan alla olevaan koulutukseen Suomessa tai ulkomailla. Opintovapaa on yleensä palkatonta, ja samalla vuosilomaa kertyy tavallista vähemmän. Palkattoman opintovapaan aikana on kuitenkin mahdollista saada aikuiskoulutustukea tai Kelan koulutusetuja. Ja kerrankin on aikaa syventyä uuden oppimiseen.

Ihana uusi elämänvaihe

Elinkaaremme pituus on noin 80 vuotta, ja käytämme suurimman osan vuosistamme työntekoon. Ketä hyödyttää viettää suurin osa näistä kallisarvoisista vuosista työssä, joka ahdistaa eikä anna mitään muuta kuin palkkakuitin joka kuukausi? Ammatinvaihto on iso päätös, mutta opiskeluaika tuo parhaimmillaan mukanaan huikaisevan vapaudentunteen, ja uusi työ maksaa usein sekä taloudelliset että henkiset investoinnit moninkertaisesti takaisin.

Next article